A kormány fű alatt egyeztet az e-útdíjról

A magyar Kürt Zrt.-vel tárgyal a kormányzat a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedő rendszer kiépítéséről – értesült a Népszava piaci forrásokból. A beszerzést nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem nyilvános közbeszerzéssel bonyolítják le.
NAPI, 2013. március 5. kedd, 09:17
Fotó: Napi.hu

A tavalyi e-útdíjtendert nettó 35 milliárdos ajánlatával a Getronics Kft. nyerte, mely idén alvállalkozóinak megzsarolására hivatkozva visszalépett az üzlettől. A Népszava szakértői szerint a Fidesz-kormány azért döntött a minősített, azaz a nyilvánosság kizárását is lehetővé tévő beszerzés mellett, hogy ne kelljen elszámolnia a forgalomfigyelő rendszer kiépítésére elköltendő több tíz milliárd forinttal, és pályáztatás nélkül adhassa ki a különböző megbízásokat a kormányközeli vállalkozóknak.

Az elemzők egyre kevésbé tartják valószínűnek, hogy júliusra kiépül a tervezett 6300 kilométer pályahosszon a használatarányos díjfizetést a teherautósok számára lehetővé tevő járműkövető hálózat. Így a kormányzat által a második félévre tervezett 75 milliárd forintos útdíjbevétel beszedése is erősen kérdéses - olvasható a Népszavában.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága hétfőn megadta a felhatalmazást az e-útdíj kiépítésének normál közbeszerzési eljárás alóli mentességéhez. A bizottság a megtett úttal arányos elektronikus díjszedéshez szükséges eszközök beszerzési feltételeinek módosításáról szóló kormányhatározatot 13 igennel, 3 nem szavazat ellenében támogatta.

Mint ismert, a kormány februárban döntött a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszerhez (ED-rendszer) szükséges eszközök és a kapcsolódó szolgáltatások beszerzéséről szóló kormányhatározat módosításáról. E szerint az ED-rendszer eszközeit és a kapcsolódó szolgáltatásokat "a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló kormányrendelet" szabályai szerinti úgynevezett minősített beszerzési eljárás keretében szerzik majd be. Ez az eljárás lehetőséget ad arra, hogy a beszerzést a nyilvánosság kizárásával bonyolítsák le - hívta fel a figyelmet portálunk a módosítás Magyar Közlönyben való megjelenésekor.

Új szereplőként, "integrátorként" bevonják az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t is (NISZ, volt Kopint-Datorg, amely infokommunikációs szolgáltatásokat nyújt főként az állami szerveknek) a lebonyolításba; feladata lesz a beszerzést megelőzően az ED-rendszer összeállítása, a minőségbiztosítás, a műszaki mérnöki feladatok ellátása és egyéb, az ED-beszerzéshez kapcsolódó feladatok ellátása. A NISZ együttműködési megállapodást köt majd a beszerzést lebonyolító Állami Autópálya Kezelő Zrt.-vel.

HOZZÁSZÓLÁSOK