Páva Zsolt polgármester a város szeptemberi közgyűlésén jelentette be, hogy Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő vezetésével rendkívüli tényfeltáró bizottság alakul az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező 7,5 milliárd forintos költségvetési hiány okainak vizsgálatára.

A tényfeltáró bizottság feladata annak kivizsgálása: milyen folyamatok játszottak közre abban, hogy "ilyen helyzetbe" jutott a megyeszékhely - mondta.

A kedden megjelent kormányhatározatban az áll, hogy a 6 milliárd 540 millió forint összegű támogatás visszafizetési határideje 2020 decembere.

A folyósítás feltételei között szerepel, hogy Pécs megyei jogú város tulajdonában lévő "teljes vagyon" biztosítékként szolgáljon; a pénzösszeg erejéig a forgalomképes önkormányzati ingatlanok "teljes állományára" a magyar állam részére jelzálogot jegyeznek be.

Ugyancsak feltétel, hogy az önkormányzat az idén elindított megtakarítási, saját bevétel növelési és strukturális átalakítási intézkedések vizsgálatát és végrehajtását jövőre is folytassa, valamint, hogy a támogatás felhasználását a Magyar Államkincstár (MÁK) folyamatosan ellenőrizze.

E feltételek határidőre teljesítése esetén a kormány további 3 milliárd forint visszatérítendő támogatást ad 2018 elején a pécsi önkormányzat számára a város jövő évi likviditásának biztosítása érdekében.