Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentős növekedési áldozatokat hoz a stabilizáció, a jelenlegi gazdasági helyzetben egyetlen lehetséges politika a stabilitás megőrzése - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége rendezvényén. A KT elnöke az előadásának címéül a "Magyar gazdaság esélyei és reményei" címet adta. A magyar gazdaság konjunkturális függősége óriási, így nincs más lehetőség mint a külső és belső egyensúly megteremtése. Az önkormányzati adósságról szólva elmondta, hogy ez államháztartáson belüli tranzakciót jelent - így mindenképp az államnak kell visszafizetnie. Az önkormányzati adósságállománnyal kezdeni kellett valamit - más kérdés, hogy ezt, kikkel tárgyalta meg a kormány és milyen döntés született. A kormány lépését szükségszerűnek kell tekinteni - tett hozzá Kovács Árpád.

Az IMF megállapodás beárazódott a piacon - így lejjebb mentek a magyar adósságterhet felárai, az államadósság megújítása biztosított - fogalmazott Kovács. A kockázati felárak minden országban csökkentek a régióban, ugyanakkor a magyar adósság finanszírozását segítené a tényleges IMF megállapodás. A növekedési kilátásokat viszont rontja, hogy a régióban Magyarországon a legalacsonyabb a beruházási ráta, amely már olyan alacsony, hogy az a eszközök megújításhoz is kevés.

Óvatosan kell kezelni a megszorítások várható hatásait

A magyar gazdaság - növekedési kilátásait - tekintve a régióban az utolsók között van, ennek ellenére a megcélzott három százalék alatti államháztartási hiánya teljesíthető egyrészt a külső elvárások, de társadalmi belső kényszer miatt is. Ugyanakkor a kiadáscsökkentő intézkedések hatásait nem szabad száz százalékos megtakarításként értékelni, akár a hatékonyabb adóbeszedést tűzte ki célul a kormány, vagy a bérek csökkentését. Kovács emlékeztetett a közszféra 13. havi bérének csökkentésére, ami bruttó 130 milliárdos kiadáscsökkentés jelentet, ám nettó hatása csak 50 milliárd forint volt - részint a magas bérterhek, másrészt a csökkenő fogyasztás miatt. A kormány az elmúlt hetekben fontos költségvetés stabilizáló intézkedéseket hozott - de az előbbi példából is látható - mondta KT elnöke - hogy a szinergikus hatásokat nem szabad figyelmen kívül hagyni, amikor az intézkedéssel kapcsolatos hatásszámításokat készítik.

Kovács sz Európai Unió válságkezelését sikeresnek tartja, hisz érvényesült szolidaritás és az EU, illetve az eurózóna megőrizte integritását. Így az EU kiheveri a mostani válságát és újra a gazdasági növekedés egyik motorja lesz a világgazdaságban. Erre csatlakozva a magyar gazdasági is újra tartós növekedési pályára állhat - de ez egyelőre még a (távoli) jövő kérdése.

MGYOSZ: Bizalom és béke kell

Magyarországi bizalmi válság miatt a magyar gazdaság eredményei még az uniónál is rosszabbak - mondta Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, aki szerint ebben a környezetben a három százalékos hiánycél elérése alapvető. Ugyanakkor az ehhez bejelentett intézkedések a gazdasági növekedést korlátozzák. A legfontosabb a bizalom helyreállítása a magyar gazdaság iránt - ennek érdekében mindent meg kell tenni a túlzott deficit eljárás alól, illetve szükséges az IMF/EU hitelmegállapodás. Elkerülhetetlen, hogy a "kormány kössön tartós békét a bankokkal" - a vállalkozások hitelforrásai kiapadtak. Az MGYOSZ szerint fontos lenne az uniós források hatékony felhasználása, munkahelyek teremtéséhez - mondta Futó Péter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége elnöki megnyitójában.