Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kutatók arra számítanak, hogy a kormány igyekszik minél hamarabb visszatérni az adósságcsökkentés pályájára - írja a Népszava.

Antal Judit, az OG Research vezetője szerint a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a magas költségvetési hiányt lecsökkentse, de nem lesz könnyű dolga. Antal azzal számol, hogy az államadósság még 2025-ben is a 2019-es szint felett lesz.

Jóval optimistább volt Baksay Gergely, MNB igazgatója, aki úgy látja, hogy már 2021-ben helyreállhatnak a gazdasági folyamatok, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy magyar adósságban bekövetkezett növekedés nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem kirívó.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatói nem számítanak arra, hogy 2021-ben a kormány komolyan konszolidálná az államháztartást. A hiány alig mérséklődhet, a GDP mintegy hét százalékára csökkenhet, emiatt akár még idén is nőhet az adósságmutató. Részben a válságkezelés áthúzódó hatásai, de legalább annyira a 2022. évi választásokra való felkészülés, valamint az EU-források megelőlegezése miatt hiányozni fog a deficitcsökkentési ambíció.