Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A feldolgozóipari exportálókat, a pénzügyi szolgáltatókat, a kereskedelmet és a vendéglátást emeli ki a munkaerő-piaci kilátások szempontjából leginkább veszélyeztetett szektorok közül a Pénzügyminisztérium (PM) - olvasható ki a tárcának a konvergenciaprogram teljesítésének értékeléséről Brüsszel számára készített legfrissebb jelentéséből. A vállalati profitok csökkenése miatt kisebb lesz az újra elosztható jövedelem, ennek ellenére e körben mérsékelt béremelésre még lát lehetőséget a kormány. A közszférában viszont jelentős mérséklődésre van kilátás. A nemzetgazdaság egészében a foglalkoztatottság 0,6 százalékkal csökkenhet a tárca várakozásai szerint.

A PM a makrogazdasági folyamatok elemzésekor kiemeli, hogy a pénzügyi rendszer problémáinak megoldása a korábban elgondoltnál hosszabb időt vesz igénybe, ebben az időszakban pedig a növekedés erőteljes lassulásával célszerű számolni a világgazdaságban. A magyar exportlehetőségek ezzel összefüggésben jelentősen csökkennek, a kivitel növekedése csak megközelíteni tudja a 4 százalékot jövőre.

Az államháztartásban a tervezettnél kedvezőbben alakulnak a folyamatok. A kormány legutóbb 3,4 százalékra módosította a deficitre adott előrejelzését. A főbb kiadási tételek közül egyedül a pénzbeni társadalmi juttatások dinamikája gyorsabb a GDP növekedésénél. Az uniós programoknál tapasztalt elmaradások ellenben visszafogták a kiadásokat. Az adó- és járulékbevételek többlete a GDP 0,4 százalékát érheti el (az áprilisi jelentésben 0,3 százalékos prognózis szerepelt). A vártnál lassabban mérséklődő infláció, valamint erőteljesebb bérkiáramlás növelte a bevételeket, viszont - jegyzi meg a jelentés - a társasági adó decemberi feltöltését kedvezőtlenül befolyásolhatja a lassuló ipari termelés, a romló exportkilátások. A korábban vártnál kisebb lehet a járulékbevételi többlet és kismértékű elmaradást várnak a fogyasztáshoz kapcsolt adóknál is. Jövőre lényegében stagnál az adócentralizáció: egyik oldalról a kisebb nominális GDP, másik oldalról a makrokörnyezet romlása miatt.

A valutaspekuláció elleni fellépésről egyeztetett kedden a magyar, a román és a lengyel pénzügyminiszter - tájékoztatott az MTI-Eco. Arra is megoldást keresnek, hogy az eurót nem használó uniós országok miként tudnak együttműködni a pénzügyi válság ügyében. A három ország közös, de még nem tisztázott tartalmú kezdeményezéssel kíván előállni a pénteki uniós csúcson.

A jövő év közepétől markánsan megjelenhet a lakossági földgáz árában a nyersolaj olcsóbbodása - vetíti előre a PM. A tárca szerint a gázár- és távhőtámogatások GDP-hez viszonyított aránya a tavalyi 0,4 százalékról idén 0,3 százalékra csökken, 2009-ben pedig tovább mérséklődik.