A kormány megállítaná a Magyar Honvédség lecsúszását

Az elmúlt több mint 25 évben a Magyar Honvédséget jellemzően képesség-, és létszámcsökkenés jellemezte. A Magyar Honvédséget meg kell újítani, ezért meghirdették a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot, amelynek megvalósítása elindult - mondta Simicskó István.
Domokos Erika, 2018. március 9. péntek, 15:04
Fotó: MTI Fotó

A Magyar Honvédség minden eszközbeszerzése a magyar emberek és az ország biztonságát erősíti - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter az MTI tudósítása szerint. A Magyar Honvédség egy több mint kétmilliárd forintos uniós projekt keretében szerzett be újabb, a katasztrófavédelmi képességének fejlesztését szolgáló eszközöket.

Az elmúlt több mint 25 évben a Magyar Honvédséget jellemzően képesség-, és létszámcsökkenés jellemezte. A Magyar Honvédséget meg kell újítani - mondta Simicskó István, hozzáfűzve: ezért hirdették meg a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot, amelynek megvalósítása már elindult.

Kormányzati ciklusokon átívelő fejlesztést kezdtek el. Az irányt meghatározták, s a parlamenti választás alakulásától függetlenül a cél továbbra is az kell legyen, hogy a honvédségnél folytatódjon a képességbővülés, fejlesztés átlátható módon, a nemzet biztonságának szem előtt tartásával - mondta a honvédelmi miniszter.

A nagy értékű eszközök első csoportját tavaly október végén, míg második csoportját most pénteken adták a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisán. Az ünnepélyes átadáson Benkő Tibor vezérkari főnök hangsúlyozta: kiemelten fontos, hogy a katonáknak korszerű, modern technikai eszközeik legyenek. A honvédség ilyen fejlesztéseit a magyar lakosság is érzékeli - vélekedett a vezérkari főnök, kiemelve: minden ilyen eszközbeszerzésre költött pénz megtérül, hiszen az eszközök segítségével emberéleteket tudnak megmenteni.

A beszerzett eszközök között vannak például lánctalpasok, úszójárművek, csónakok, sátrak, tábori konyhák, valamint elasztikus - üzemanyagtartásra alkalmas - tartályok is. A fejlesztés mintegy 25 munkacsoport bővítését, korszerűsítését szolgálja -mondta a vezérkari főnök.

A projekt összköltsége 2 milliárd 335 millió forint. Ebből több mint 2 milliárd forint európai uniós forrás, a Honvédelmi Minisztérium által vállalt önrész pedig 330 millió forint. A projekt tervezett befejezése 2018. december 31. A fejlesztés elsődleges célja, hogy fenntartsa a Magyar Honvédség jelenlegi, katasztrófavédelmi közreműködések során használt képességeit, bővítse azok kapacitását, illetve a honvédség új képességekkel gazdagodjon.

A magyar katonák részt vesznek a déli határok megvédésében, külföldi missziókban. A katonák feladata az ország katonai biztonságának garantálása, továbbá természeti és ipari katasztrófák során is segítenek - mondta Simicskó István. Példaként említette az árvizeket, valamint a Kolontárt és Devecsert érintő vörösiszap-katasztrófát, ahol a katonák is mentették az embereket, anyagi javakat.

A Magyar Honvédség jelenti Magyarország biztonságának zálogát - véli a miniszter, szerinte a magyar katonáknak is köszönhető, hogy napjainkban Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa.

A kép forrása: MTI Fotó/Bodnár Boglárka.

HOZZÁSZÓLÁSOK