BUX
38240

A kormány megírta kifogásait Brüsszelnek

A kormány a megadott határidőig, kedd estig elküldte reagálását Brüsszelbe az Európai Bizottság országspecifikus gazdaságpolitikai javaslataira - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán az MTI-vel.

MTI, 2014. június 4. szerda, 17:57

A tárca már hétfőn, a brüsszeli ajánlások közzététele után jelezte: a kormány több ponton nem ért egyet a Bizottság értékelésével, és részben az abból levezetett ajánlásokkal. A Bizottság az uniós tagállamok számára készített úgynevezett országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásokban Magyarország számára összesen hét ajánlást fogalmazott meg. Ezek között első helyen az államadósság további csökkentése szerepel, második a hitelezés elősegítése, a harmadik pedig a cégek adórendszerének egyszerűsítése. A javaslatok között van továbbá, hogy hogyan kellene fenntartható módon növelni a foglalkoztatottságot, a versenyt és az átláthatóságot, milyen módon kellene csökkenteni a korai iskolaelhagyók arányát, továbbá hogyan kellene ösztönözi a beruházásokat és a hatékonyságot az energiaszektorban. Az NGM hétfői közleménye szerint a bizottsági ajánlások nem veszik figyelembe a magyar gazdaság elmúlt évben bekövetkezett vitathatatlan javulását.

A tárca közölte: Magyarország nem ért egyet egyes, az adórendszert érintő kritikákkal és ajánlásokkal. Hangsúlyozták, hogy az adórendszer átalakítása, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhek mérséklése és a kisvállalkozások adóterheinek csökkentése, egyszerűsítése fontos szerepet játszott abban a növekedési, beruházási és foglalkoztatási fordulatban, amelyet immár a statisztikai adatok is egyértelműen visszaigazolnak.

Nem értenek egyet továbbá a rezsicsökkentéssel kapcsolatban megfogalmazott kritikával sem, hiszen a csökkenő hatósági energiaárak nemcsak a háztartások jövedelmi pozícióját javítják, hanem a hazai vállalkozások versenyképességét is.

A szaktárca jelezte: a kormány a következő hetek egyeztetésein arra törekszik, hogy az ajánlások végleges, az Európai Tanács által csak június végén elfogadandó változata jobban figyelembe vegye a magyar gazdaság vitathatatlan eredményeit.