Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Borsik János szerint a kormány az utóbbi 20 év "legsúlyosabb merényletére" készül a munkavállalók ellen, mivel a bürokrácia-csökkentő program hátrányosan készül megváltoztatni a foglalkoztatás feltételeit, a keresetek csökkennek, a próbaidő meghosszabbításával pedig a felmondás is könnyebbé válik.

A tervezett intézkedések mögött a kormány és munkáltatók közötti "paktum" áll Borsik szerint, amely szerint a "bérkommandós aktivitás" befejezéséért cserébe hozzák meg a munkavállalókat sújtó intézkedéseket. A kormány ismét semmilyen tájékoztatást nem adott a szakszervezeteknek ezekről a lépésekről, és az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT) sem hívták össze.

A Széll Kálmán Terv részeként szerdán bejelentett program összesen 500 milliárd forint megtakarítást helyez kilátásba a vállalkozások számára. A foglalkoztatás adminisztrációjának csökkentésétől 45,7 milliárd forint megtakarítást remél a kormány. A tervek szerint tizenhat milliárd forinttal csökkentheti a vállalkozói ráfordításokat a munkavállaló felvételének és elbocsátásának megkönnyítése.

A program kitér arra is, hogy a munkaidő-beosztás szabályai jelenleg bonyolultak, főként a hektikus munkavégzést igénylő kisvállalkozások esetében. A kormány szerint jelentősen javítaná a foglalkoztatást, ha a mikro- és kisvállalkozásoknál a munkavállalót csak a heti 48/60 órás, napi 12 órás munkaidőkeret kötné, amelynek felhasználásáról a két fél szabadon egyezik meg - éves munkaidőkeret mellett. Borsik szerint ez a megegyezés azt jelenti, hogy a rendkívüli munkavégzésért nem kell külön fizetnie a munkáltatónak, ez pedig "alapvetően változtatja meg a munkavállalók keresetét".

Felülvizsgálnák ezenkívül az éjszakai és hétvégi bérpótlék, a végkielégítések és a felmondási idő csökkentésének lehetőségét is, valamint a folyamatos üzemű vállalkozásoknál az 5,5 munkanapos munkahét bevezetését. Az Autonómok az ötnapos munkahét megszüntetésén kívül kifogásolják az évi rendes szabadság mértékének csökkentését is.