Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára pénteken az MTI-nek elmondta: miután a kormány csütörtökön benyújtotta a parlamentnek a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz kapcsolódó, zárószavazás előtti módosító indítványokat, pénteken a 2013-as költségvetési törvényhez kapcsolódó egyéb törvényeket módosító, úgynevezett "salátatörvényt" is a Ház elé terjeszti.

Ez a javaslat fogja tartalmazni a stabilitási törvény azon részének módosítását, amely a 2013 és a 2015 közötti deficitcélok meghatározásáról szól - mondta Banai Péter Benő.

A módosítás értelmében a törvény a korábbi 2,2 helyett 2,7 százalékos deficitcélt ír majd elő 2013-ra - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A költségvetési és a stabilitási törvények összhangja tehát továbbra is biztosított lesz - fűzte hozzá.

Banai Péter Benő kiemelte: a magyar kormány bebizonyította, hogy elkötelezett a GDP-arányosan 3 százalék alatti költségvetési hiány teljesítése mellett; az Országgyűlés részére csütörtökön benyújtott és pénteken beterjesztendő javaslatok is ezt igazolják. A helyettes államtitkár véleménye szerint az európai gazdaság bizonytalanságai közepette az Európai Unió tagállamai számára kiemelkedő siker a költségvetési stabilitás megteremtése és az államadósság csökkentése.