A kormány nagy terve is akadály az IMF-tárgyalások során

A munkahelyvédelmi akcióterv forrása továbbra is vitapont lehet a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) folytatott hiteltárgyalásokon, így gyors, őszi megállapodás csak akkor várható, ha a kormány más területen kompromisszumot köt a nemzetközi szervezetekkel - vélekedett az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos, szerdai kormányzati hírekről az Erste és a Buda-Cash elemzője.
MTI, 2012. szeptember 5. szerda, 16:06
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor miniszterelnök külföldi hírügynökségek tudósítóinak szerdán azt mondta, már az ősszel lezárulhatnak az IMF/EU-tárgyalások. Közölte: noha vannak még vitatott kérdések, a tárgyalások jól haladnak. A hitelkeret összegéről még nem esett szó, de 15 milliárd euró körüli összegre lehet számítani. Varga Mihály főtárgyaló azt mondta: nem úszható meg az IMF-hitel, a valutaalap-program, ettől a lehetőségtől pedig nem félni kell, hanem okosan használni, hogy a magyar gazdaság szerkezetét javítsuk.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője elmondta: a strukturális intézkedések és a makrogazdasági pálya kapcsán vannak ellentétek a kormány és a nemzetközi szervezetek között, valamint annak kapcsán is, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv forrásai rendelkezésre állnak-e. A szakértő kifejtette: abból, hogy a kormány kommunikációjából az látszik, meg lehet találni a gyors utat a megállapodáshoz, az sejthető, hogy valamely más területen kiadáscsökkentés vagy egyéb bevételnövelés lesz. Árokszállási Zoltán ugyanakkor hozzáfűzte: erről semmiféle részlet, konkrétum nem tudható.

Az elemző szerint továbbra is vannak bizonytalan pontok a tárgyalások előrehaladásával kapcsolatban, és a megállapodáshoz konkrét lépések kellenek azokban az ügyekben - költségvetési kiadások és strukturális intézkedések -, amelyeket az IMF felvetett a kormánynak. Emellett a munkahelyvédelmi akcióterv forrásairól is meg kell egyezni a megállapodáshoz - fűzte hozzá Árokszállási Zoltán.

Már tudják, miből engednek

Tóth Gergely, a Buda-Cash elemzője az MTI-nek elmondta: pozitív üzenet, hogy a kormány több tagja megerősítette a megállapodási szándékot a tárgyalásokkal kapcsolatban, ugyanakkor kérdéses, a gyakorlatba hogyan ültetik ezt át. Kifejtette: a jövő évi költségvetés fő számainak tarthatóságával kapcsolatban megfogalmazódtak kételyek nemcsak a Költségvetési Tanács, hanem az IMF részéről is, és a munkahelyvédelmi akcióterv 300 milliárd forintos forrása is kétséges; legalábbis a piacok szerint.

Tóth Gergely is úgy vélte: a miniszterelnök gyors megállapodásra utaló szavai mögött az húzódhat meg, hogy a kormányfő már tudja, milyen más területen köt kompromisszumot a kormány. A hitel összegéről azt mondta: a 15 milliárd euró megfelel a piaci várakozásoknak.

A szakértő szerint ugyanakkor az ősz korai a megállapodásra, de jó lenne ha még az idén létrejönne a megegyezés. Hozzáfűzte: bár a piacon nem mutatkoznak a megállapodással kapcsolatos aggodalmak, a beruházások megindulása, a külföldi működőtőke beáramlása, vagyis összességében a gazdaság szempontjából célszerű lenne még idén megállapodni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2012.09.05 23:43

"Orbán Viktor miniszterelnök külföldi hírügynökségek tudósítóinak szerdán azt mondta, már az ősszel lezárulhatnak az IMF/EU-tárgyalások. Közölte: noha vannak még vitatott kérdések, a tárgyalások jól haladnak. "

Olyan jól haladnak, hogy még időpontot sem adtunk, hogy mikor jöjjenek vissza júliusban. Letették az asztalra a progresszív adórendszert, az MNB tranzakciós adós témát, meg a családi adózás eltörlését, nem is hívtuk őket többet.

Nem véletlenül araszolgat felfele a forint, úgy tűnik a 285 mégsem fogja meg, kapaszkodik felfele, egy-egy fontosabb szintnél kiüti az elsődleges stoppokat visszaerősödik, aztán araszolgat visszafele, de a korábbi stopoknak már nyomuk sincs, araszolgat tovább a következő stop szintig...

Az EKB kötvényvásásrlási hullám még erősíthet valamit a forinton, de ez nagyon rövid ideig fog tartani a 280 alatti szinteket el lehet felejteni. 280 alatti szintnek nincs meg a normál gazdasági bázisa, csak a kamatra játszó befektetőknek buli, ők meg jegybanki kamatcsökkentésnél azonnal lelépnek, mint látszik.

Az új MT. hatásai szeptemberre csapódnak le, a szeptemberi fogyasztási, foglalkoztatási adatok pocsékból jönnek majd, aztán januárban meg jön erre a tranzakciós adó, ami megadja a végső indító lökést az OTP-nek le, az EURHUF nak meg 300 fölé.

Nem lesz olyan épeszű vállalkozó, vagy cég, amelyik itthoni számláról bonyolítaná a nagykereskedelmi forgalmát, és az árubeszerzései ellenértékének kifizetését, jó ha majd a béreket innen fizeti.

Netbankon az erste bank österreich, a raifaisenbank österreich, és a szlovák bankok is pont ugyanolyan messze vannak. Egy dupla egérkattintásnyira...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.09.05 16:53

"munkahelyvédelmi akcióterv forrása továbbra is vitapont lehet a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) folytatott hiteltárgyalásokon" Ami tárgyalásokról már két napja meg tetszett írni, hogy időpont sincs rá. Akkor meg nem mindegy? Legalább logikusan tessék hazudni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.09.05 16:52

"a beruházások megindulása, a külföldi működőtőke beáramlása, vagyis összességében a gazdaság szempontjából célszerű lenne még idén megállapodni" Értem: ha lesz újabb magyar IMF kölcsön, akkor végetér a Második Nagy Depresszió. Tudtam, hogy ez is az ördögi Orbán miatt van.
Másrészről, meg minek tegyünk jót a Világgal, ők is kikúrtak velúnk 1919-ben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.09.05 16:37

@SzaszaG: Esztergom és Hódmezővásárhely lebegjen a szeme előtt, amikor hitelről beszél! Meg a pávatánc, a "ne szavaimat, hanem tetteimet figyeljék+, a szabadságharc, s a többi feleslegesség!

Minek is nekünk EU, ha a szomszédainkkal sem tudunk kijönni?! Éljenek a protekcionista nemzetállamok, hadd fojtsák meg egymást! Mondjuk így nem lesz gond, ha a friss diplomás ki szeretne vándorolni, hisz le lesznek zárva a határok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.09.05 16:20

Portugálok beígérnek 4.5 %-os hiányt, aztán félévkor 6.5%. Hol van az EU? Hol van a pénzmegvonás.
Mondjuk minket szerencsére könnyó zsarolni az mszp áldásos tevékenysége miatt. Devizahitelbajnokok.

Miért nem tesz semmit Portugália a hiány kordéban tartásáért?
Hagyni kell ezt az EU dolgot a fenébe, Aki megtehetné sem lép be a zónába, többeknek kifelé áll a szekere rúdja. Görögöket megveszik a kínaiak, Ciprust az oroszok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html