A kormány nem enged az MTA-nak

A kutatásra szánt források elosztásához meg kell határozni a prioritást élvező területeket - mondta Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője a Magyar Hírlapnak. A miniszter közölte azt is, hogy a kormány számára nem elfogadható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által javasolt, költségvetéssel kapcsolatos két megoldás.
Dzindzisz Sztefan, 2018. július 6. péntek, 08:04
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

"Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét" - mondta a miniszter a lap pénteki számában megjelent interjúban az akadémiával kialakult költségvetési vitával kapcsolatban. A miniszter szerint nem elfogadható az az érv, hogy "majd mi eldöntjük, hogy mit akarunk kutatni, mivel ez az autonómiánk része", ez ugyanis a világon sehol nincs így, sem az Európai Unió többi országában, sem az Egyesült Államokban - jelezte.

A tudományos szereplőkkel együtt szeretnének megállapodni arról, hogy hová kerüljenek a források, átnézve az összes tudományterületet, de szükség van a prioritást élvező területek meghatározására.

Az akadémiának a költségvetéssel kapcsolatban megfogalmazott javaslataira reagálva Palkovics László úgy nyilatkozott: "az általuk javasolt két megoldás nem elfogadható. Az egyik ugyanis arról szól, hogy halasszuk el egy évvel a módosítást, ugyanakkor ez idő alatt semmi nem változna. A másik javaslat volt, hogy az intézethálózat fenntartására jutó húszmilliárd forint maradjon az MTA-nál, de ez meg azt az elvet sértené meg, miszerint a kutatásra szánt összegeket egy helyen akarjuk tervezni a jövőben."

Ha a parlament elfogadja a költségvetési törvényt, a kormány elkezdi kialakítani a kutatás-finanszírozási rendszert, amellyel kapcsolatban tovább akar tárgyalni az MTA-val - mondta a miniszter. Palkovics László egyértelművé tette: ez a rendszer nem határozza meg, hogy melyik kutató mit kutasson - szemlézett az MTI.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.07.06 15:39

Orbán kormánya a nép kormánya. a népnek nem kell tudomány, csak élősködnek. Egy fideszes okosabb az egész világnál, naná, sőt felsőbbrendű.
Ez az eset amikor a szar akar diktálni.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.07.06 11:41

Pedig az akadémikus urak elég rendesen kiszolgálták Orbánt. Annyira elfogultan, hogy számomra hiteltelenné váltak mint tudósok.
A leglátványosabb, nem a legkomolyabb, de a leglátványosabb az utcanevek megmagyarázása volt. Polgárok sokezreinek kellett amiatt új okmányokat készíttetni, és a megszokott utcanevet átírni, megszokni.
Most ők is kapjanak egy kis kellemetlenséget és legyenek csak felháborodva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html