Az Európai Bizottság szerdai bejelentését követően, miszerint két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében - az Európai Bizottság folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól. Az első két témában áttérnek a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára, amelynek során úgynevezett indoklással alátámasztott véleményt juttatnak el Budapestre. A válaszokra Brüsszel egy hónapot adott a magyar kormánynak.

A brüsszeli bejelentésre a magyar kormány nevében Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő és Giró-Szász András kormányszóvivő közös közleményben reagált. Eszerint "a kormány örömmel értesült arról, hogy az Európai Bizottság az általa kezdeményezett ügyek 90 százalékában elfogadta a magyar válaszokat, így ezeket az ügyeket le lehet zárni. Az ehhez szükséges törvénymódosító javaslatokat a kormány ma jóváhagyta, és még a mai napon megküldi egyeztetésre az Európai Központi Banknak".

A nyitva maradt kérdések tekintetében a kormány készen áll a további konzultációra az Európai Bizottsággal - áll a közleményben.

KDNP: Magyarországnak van igaza

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a kis eredmény is eredmény, és meggyőződésük, hogy a fennálló vitás kérdésekben is Magyarországnak van igaza - reagált az Európai Unió központi javaslattevő-végrehajtó szervének szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott bejelentésre a KDNP.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője szerdán az Európai Bizottság döntése után az MTI-nek úgy nyilatkozott: a kis eredmény is eredmény, ugyanakkor meggyőződésük, hogy a fennálló vitás kérdésekben is Magyarországnak van igaza. A konkrét ügyekben az eljárás következő szakaszában akár a bíróság előtt is bizonyítanunk kell ezt - hangsúlyozta.

Harrach szerint egy másik, és ennél fontosabb tény, hogy a bizottság szakmai kritikája mögött politikai szempontok vannak, és a KDNP véleménye szerint a döntéshozók többsége által képviselt politikai irány nem erősíti, hanem gyengíti Európát, és tovább mélyíti a földrész kulturális válságát.

Puhány ország puhány vezetőihez szokott Brüsszel

A kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban Lázár János is megszólalt. A magyar kormány határozott álláspontot képvisel az Európai Unióval fennálló vitában - idézte a Bloomberg a Fidesz frakcióvezetőjét, aki szerint az előző két kormányciklusban "Brüsszelben ahhoz szoktak hozzá, hogy egy puhány ország puha vezetői" tárgyaltak.

A vitás kérdések egy része az Európai Bíróság elé fog kerülni - mondta az amerikai hírügynökség tudósítása szerint Lázár János az M1 televízió Ma reggel című műsorában kedden a bizottsági döntést megelőzően.

"Brüsszelben ahhoz szoktak hozzá nyolc éven keresztül, hogy egy puhány ország puha vezetői tárgyalnak, most pedig végre van egy határozott magyar képviselet Brüsszelben" - mondta a frakcióvezető. "A kormány nagyon helyesen teszi, hogy határozottan lép föl" - tette hozzá.

Az EU-val fennálló viták miatt a magyar kormány egyelőre nem tudta megkezdeni a tárgyalásokat a 27-ekkel és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) arról a pénzügyi segélycsomagról, amelyet Budapest novemberben kért - írta a Bloomberg.