BUX
37350

A kormány szerint zavarok vannak a kéményseprésben

Az Országgyűlés mai ülésén hat kormányzati előterjesztés általános vitáját folytatja le. A képviselőknek egyebek mellett lehetősége lesz véleményt formálni a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljéről, valamint a kéményseprési közszolgáltatás katasztrófavédelemhez rendeléséről.

Inforádió, MTI, 2015. március 18. szerda, 08:02

A parlament ülése 9 órakor a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljéről szóló törvényjavaslat tárgyalásával kezdődik. A belügyminiszter előterjesztésének elfogadásával új illetmény- és előmeneteli rendszer jöhet létre, amelynek kormányzati célja, hogy - a jelenlegi bonyolult pótlékrendszert felváltva, átlátható módon - egyidejűleg ismerje el a munkakör értékét, a szolgálati tapasztalatot és a teljesítményt.

Ezt követően Pintér Sándor belügyminiszter egy másik, a lakossági kéményseprési közszolgáltatás katasztrófavédelemhez rendelését indítványozó javaslatáról kezdődik vita. A tárcavezető szerint erre azért van szükség, mert a kéményseprő-ipari közszolgáltatásban jelentkező zavarok "bizonytalanságot okoznak" az ellátásban, ami tűz- és életveszélyes, ezért a jelenlegi rendszer nem tartható fenn.

Az állatok védelméről szóló javaslat tárgyalása után az élelmiszertörvény módosításáról mondhatják el véleményüket a képviselők. Utóbbi indítvány a földművelésügyi miniszter terjesztette be, aki fellebbezést tenne lehetővé a bioélelmiszerek minősítése ellen, az élelmiszerlánc felügyeleti szervének pedig vizsgálati jogot biztosítana az üzemi konyhákban is.

Az ülésnap végén terítékre kerülnek a környezetvédelmi termékdíjról, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvények módosításai is.

Az Országgyűlés csütörtökön további három előterjesztés vitájával folytatja munkáját.