A kormány támogatja az eva megszüntetését?

A Népszabadság szerint a kormány támogatja az eva megszüntetéséről szóló fideszes javaslatot.
NAPI, 2011. október 28. péntek, 08:48
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor azzal nyugtatta a tervezett adóváltozások miatt felháborodott hallgatóságot tegnap egy rendezvényen, hogy még minden alakulóban van, semmi sem biztos. A nyugtatónak szánt közlés az esemény nem hivatalos részén hangzott el. Mint értesültünk, ezzel a közösségi közlekedési adóra vonatkozó kérdésekre igyekezett választ adni a miniszterelnök. Az egyik javaslat szerint ugyanis a vállalkozásoknak a fővárosban és környékén 1, máshol 0,5 százalék adót kellene fizetniük, mégpedig az iparűzési adó mintájára.

Megkerestünk kormányzati vezető politikusokat - írja a Népszabadság - , hogy mindezek fényében hogyan értékelik a képviselők által beterjesztett javaslatokat. A válaszok szerint az adómódosítókról nem folytak egyeztetések a kormánnyal. A növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmakra a hivatalos választ adták: amennyiben nem következik be előreláthatatlan esemény a következő év szeptemberéig, akkor tartható a 2,5 százalékos hiány cél.

Ezzel cseng egybe a költségvetési bizottság módosító javaslata, amely a 2012-es költségvetésben a kamatkockázati tartalék, illetve az Országvédelmi Alap felhasználását szeptemberig egyáltalán nem engedélyezi, azt követően is csak abban az esetben, ha a számítások igazolják, hogy az akkori költségvetési pálya mellett sikerül terven belül tartani a deficitet. Forrásaink szerint a következő kormányüléseken terítékre kerülhetnek az adómódosító javaslatok, de - mint jelezték - már így is több fajsúlyos ügyet tárgyalnak, amelyek a nagy elosztó rendszerek átalakítását célozzák.

A Népszabadság szerint viszont már el is készült azon javaslatok listája, amelyeket a kormány támogatásáról biztosít, ami - tekintettel arra, hogy a legtöbb módosítót szerda délután nyújtották be a parlamentbe - felettébb gyors reakciót feltételez a nemzetgazdasági tárcától. Úgy tudjuk, az eva kivezetése például helyet kapott ezen a listán, vagyis a kormány - a korábbi nyilatkozatokkal szemben - egyetért a még a Medgyessy-kormány idején bevezetett adó felszámolásával. Más indítvány szerint a jelenlegi 30-ról 35 százalékra emelkedik az eva mértéke, állítólag azzal összefüggésben, hogy az áfa 25 százalékról 27 százalékra nő jövőre. Vagyis a bruttó összegről kiállított evás számlában az áfát egyébként nem fizető vállalkozás nettója automatikusan emelkedne, ha változatlan maradna az eva mértéke.

A lap úgy tudja, a kormány támogatja továbbá a béren kívüli juttatások ehójának, valamint a pornóadónak a bevezetését, a mai munkaadói 27 százalékos tb-járulék átnevezését adóra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

barca, 2011.11.01 16:29

@yooseph: Nagy a baj nem a vallalkozo a kapzsi hanem az allam nem is gondoltam , hogy van akinek ez nem egyertelmu:(! Kifizethetetlenek az adok ulj le es kezdj el szamolni miket kell befizetni peldaul iparuzesi adot ami rettenetesen igazsagtalan es nem fair nagy bevetelu sok embert foglalkoztato vallalatnal kimondottan! Egyik kormany sem volt vallalkozas barat de az anti demokratak szovetsege ubereli az eddigi marhaka!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

barca, 2011.11.01 13:19

Edesanyam borogass ezeknek fogalmuk sincs semmirol de intezkednek tonkretesznek mindent es mindenkit, az elv egyszeru amit kovetnek ha felemelem a kave arat 300 forintrol 600 ra dupla bevetel lesz! Keljetek mar fel ha valaha dolgoztatok volna (munka budos)pontosan tudnatok hogy ami igaz a tankonyvben az a gyakorlatban nem mukodik! Tehat ha tonkre akarjatok tenni meg jobban az orszagot rajta olvassatok az egyetami kozgaz konyveket tovabb ha epiteni akartok akkor eloszor menjetek a versenyszferaba dolgozni 10 evig es majd rajottok mekkora majmok vagytok! Onkritikat nem keso gyakorolni nosza gyerunk vegre melozni urak (okosokk) , nem fertozo a munka ne feljetek mar ennyire tole!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nembela, 2011.10.28 11:49

@yooseph: Szerintem borogasd a fejed.
Csak annyit kéne tenni ennek a balfácán kormánynak, hogy meg kéne nézni, mielőtt belépett az evás rendszerbe, mennyi adót fizetett az a 100.000 vállalkozás. Biztos vagyok benne, hogy kevesebbet, mint evásként. Ugyanis sokan vannak úgy, hogy inkább befizetik, aztán nyugodtan alszanak, cserébe ne zargassa őket mindenféle hivatal.
Az evát sokan adóelkerülőnek mondják, pedig egyáltalán nem biztos, hogy az, de ezzel lehet riogatni a hozzá nem értőket.
Ilyen adórendszer mellett inkább ki kéne terjeszteni ezt a rendszert másokra is, könnyebb beszedni, bevallani, nyilvántartani, és adóelkerülésre sem ösztönöz annyira.
Máshogy megfogalmazva: van az az adómérték, amit az emberek hajlandók megfizetni, cserébe a nyugalomért.
Ezt üzenem innen matolcsynak is. (Jól írtam a nevét, nem nagybetűs...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.10.28 11:30

Gazdasági szempontból még magam ellen is beszélek, de szűnjön meg az EVA.
A kapzsi vállalkozói szemléletnek véget kell vetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html