A lap szerint a jelenleg az unió által felfüggesztett sarc minden piaci szereplő számára egyezrelékes mértékű lehet. A dolog szépséghibája, hogy a tervezett jogszabály-módosítás szembemegy azzal a logikával, amit a kormány az Európai Bíróságnak beadott keresetében képvisel, mondván a sávos rendszer megfelel az uniós szabályoknak.

A kabinet péntek este közölte: a luxemburgi Európai Bírósághoz fordul a bizottsággal szemben, azt kifogásolva, hogy a brüsszeli testület nemrégiben tiltott állami támogatás erős gyanújával felfüggesztette az idén év elejétől életbe lépett új élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és arra kéri a bíróságot, hogy semmisítse meg Brüsszel döntését, hogy a kormány beszedhesse ezt a sarcot. A lap információi szerint most a kormány elé kerülő javaslat éppenséggel Brüsszel szája íze szerint készült: az uniós testület ugyanis kifejezetten az egykulcsos élelmiszerfelügyeleti díj mellett voksolt.

A díj javarészt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) büdzséjét gazdagította volna. A brüsszeli felfüggesztés után azonban a láncoknak nem kellett befizetni azt, így viszont nemhogy nem jutott a költségvetés a sávos adóból remélt 30 milliárdhoz a multiktól, ám semmiféle bevétele nem keletkezett ezen a címen. Mivel a hivatal 13 milliárd forintos költségvetésének zömét a 8,9 milliárd forint hatósági bevétel teszi ki - jó része az élelmiszerláncfelügyeleti díj -, így a felfüggesztés a hivatal működésképességét is veszélyezteti - írta a lap.