A kormányhivatal sem látja az egymillió új munkahelyet

A magyarországi gazdálkodó szervezetek egyelőre nem számolnak a foglalkoztatás gyors bővülésével.
Domokos László, 2011. június 10. péntek, 09:09
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legújabb negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérése úgy találta, hogy az idei harmadik negyedévre a cégek átlagosan 1,5 százalékos létszámcsökkenéssel és 3,2 százalékos növekedéssel kalkulálnak, a kettő eredőjeként a dolgozók száma 1,7 százalékkal, 9,1 ezer fővel növekedhet. Ehhez hasonló az éves prognózis: a megkérdezett vállalkozások válaszai alapján a következő egy esztendőben 8,7 ezerrel nőhet a munkahelyek száma, ez 1,6 százalékos létszámbővülésnek felel meg. Az egy évvel ezelőtti felmérésben 1,4 százalékos növekedést jeleztek a munkáltatók. Az utóbbi adat azt is jelenti, hogy 2011 negyedik és 2012 első negyedévében a cégek jelenleg nem kalkulálnak a létszám emelésével.

A következő három hónapban az országos átlagot (1,7 százalék) meghaladó létszámbővítést az adminisztratív szolgáltatás (6,1 százalék), az egyéb szolgáltatás (5,0 százalék), a vendéglátás (4,9 százalék), az építőipar (3,5 százalék), a mezőgazdaság (3,4 százalék), a művészet és szabadidő (2,6 százalék), az információ és kommunikáció (2,2 százalék), a feldolgozóipar (1,8 százalék) és a kereskedelem (1,8 százalék) ágazatban működő munkáltatók várnak. A létszám csökkenése az oktatásban (-0,4 százalék) ágban várható, a feldolgozóiparon belül pedig a fémfeldolgozásban (-0,3 százalék).

A régiók közül a negyedév végéig mindenütt létszámnövekedés várható, a legnagyobb mértékű Észak-Alföldön (2,9 százalék), a legkisebb pedig Közép-Dunántúlon (0,5 százalék). A megyék közül csupán Veszprémben (-0,3 százalék) és Fejérben (-0,1 százalék) prognosztizálják a csökkenés, minden további megyében növekedés várható, a legnagyobb mértékű Szabolcs-Szatmár-Beregben (4,7 százalék), Zalában (3,8 százalék) és Békésben (3,4 százalék).

Cégméret alapján jól látszik a szezonális hatás: a mikrovállalkozások a dolgozók számának 10,7 százalékos várható bővülését jelezték, ez az érték a kisvállalkozásoknál 2,8 százalék, a közepes méretű cégeknél 1,6 százalék, míg a nagyvállalkozások 1,1 százalékkal kalkulálnak.

Az egyéves létszámkilátásokkal kapcsolatban a vállalkozások 55,3 százaléka stagnálással számol, 31,2 százalékuk növekedést jelez előre, 13,5 százalék pedig csökkenést prognosztizál. Egy évvel korábban is hasonlóak voltak az arányok, akkor 32,6 százalék számított létszámemelkedést, 14,3 százalék pedig csökkenést valószínűsített.

A következő 12 hónapra a negyedévesnél kisebb létszámemelkedésre számítanak mikrocégek (+9,0 százalék) és a kisvállalkozások (+2,3 százalék), míg a közepes méretűek (+1,7 százalék) és a nagyok (+1,2 százalék) egy hajszálnyival optimistábbak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.06.10 09:26

Hát kapitalista keretek között aligha fog menni, esetleg a szocialista állami vállalatos, állami gazdaságos 50.000 Ft.-os közmunkás verzió bejöhet, nem elirás... a keleti blokkban 250 dolcsi körül mozog a feldolgozóipari bérezés---sajnos ez van Kinában meg a fele ennek is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html