A kormánynál is bizakodóbb a Commerzbank

Magyarországon idén 1 százalékkal, jövőre pedig 3,2 százalékkal növekedhet a hazai össztermék (GDP) a Commerzbank hétfőn megjelent előrejelzése szerint. A német bank ezzel optimistább jövőképet vázol fel, mint a kormány vagy a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
MTI-Eco, 2010. augusztus 23. hétfő, 20:11
Fotó:

A második legnagyobb német pénzintézet elemzésében azt írja, hogy enyhült "Magyarország válsága, amelyet saját maga idézett elő június elején", de a magyar eszközök továbbra is megszenvedik a térségben, például Romániában érvényesülő negatív tendenciákat.

További kockázatot jelent a kormány "kiszámíthatatlan viszonyulása a fiskális politikához", és kérdéses, hogy a kabinet tervezett adócsökkentései elegendőek-e ahhoz, hogy teljesüljön a Nemzetközi Valutaalap által meghatározott 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycél.

A Commerzbank szerint az is kérdéses, hogy az IMF és az Európai Unió elfogadja-e majd a kormány javaslatait. Az elemzők ezzel összefüggésben emlékeztetnek, hogy a reformintézkedések közül még a legkevésbé vitatott elemek - például a bankadó - is kiváltotta az Európai Központi Bank ellenkezését.

Ugyanakkor szerkezeti problémák ellenére a GDP idén 1 százalékkal növekedhet, jövőre pedig 3,2 százalékra gyorsulhat a bővülés üteme - áll a Commerzbank elemzésében, amely szerint a magyar gazdaságot a régióban beindult lendületes növekedés is segíti.

A német bank ezzel optimistább jövőképet vázol fel, mint a kormány vagy a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus 10-én közölt elemzése szerint a GDP 0,6 százalékkal nő az idén, az MNB pedig a hétfőn megerősített prognózisa szerint 2010-re 0,9 százalékos, 2011-re pedig 2,8 százalékos GDP-növekedést valószínűsít.

HOZZÁSZÓLÁSOK