A kötvénypiacon az unortodoxiától való félelem az úr

Immár trendszerűen nő a különbség a rövid és a hosszú lejáratú állampapírok hozamszintje közt. Míg előbbieket a várható kamatpolitika a mélybe hajtja, utóbbiak a bizonytalanságok miatt lassan araszolnak felfelé.
Ádám Zsigmond, 2013. március 18. hétfő, 10:09
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Miközben a forint egyértelműen elszállt, az állampapírhozamok úgy-ahogy tartják magukat. Néhány éve még az volt a trend, hogy ha a forint gyengélkedett, az állampapírok rendszerint heves emelkedésbe kezdtek. Ma már e tekintetben minden másképp működik. A képet persze nagyban árnyalja, hogy megállapításunk teljes egészében csak a rövid futamidejű papírokra nézve igaz. A hosszabbakról helyesebb azt mondani, hogy a hozamok emelkedtek bár, de nem veszélyes mértékben. Mindez azt is jelenti, tovább nyílt az olló a rövid és a hosszú papírok hozamszintje között, szakkifejezéssel a hozamgörbe meredekebb lett.

A magyarázat persze egyszerű. A hazai pénz- és értékpapírpiacot most leginkább a jegybankelnökváltástól várható események, valamint egy-két újabb gazdaságpolitikai ötlet (például a devizahitelesek újabb megsegítése) tartották izgalomban. A rövid kötvényeknél ez további kamatcsökkentések beárazódásában jelentkezik, a hosszú oldalon viszont az unortodox intézkedésektől való félelem került előtérbe.

A jelek szerint a 305 forintos euró sem fogja visszatartani március végén a jegybankot a további lazítástól. Bár az MNB-nek nincs árfolyamcélja, hosszú távon az árfolyam az inflációra is hat, így ha a rövid távú ingadozásokra nem is, de a hosszú távú trendre oda kell figyelnie. Erre pedig nyilvánvaló befolyással van a kamatpolitika is, azaz ahhoz, hogy ne legyen kedvezőtlen hosszú távú árfolyamtrend, a kamatdöntéseknél − megelőző jelleggel − nem árt ügyelni.

Mindezt számokkal is érzékeltetve: a három hónapos diszkontkincstárjegy immár 4,88 százalékos átlaghozamot ért el az aukción úgy, hogy a mennyiséget 50-ről 60 milliárd forintra emelték. Az alapkamat jelenleg ennél 37 ponttal magasabb, s a hozamcsökkenés a megelőző aukcióhoz képest öt bázispont. Ha viszont azt vizsgáljuk, mi történt a hosszabb papírokkal egy hét alatt, éppen ellenkező trendet látunk: a referenciahozamok alapján szerdától szerdáig a tíz- és a tizenöt éves papírnál 22 bázispont az emelkedés.

A leghosszabb és a legrövidebb papír közötti hozamkülönbség (a referenciahozam alapján) most 1,81 százalék. Ez utóbbi igen nagy érték, ám további növekedése korántsem kizárt: amennyiben a kamatcsökkentések folytatódnak, hosszú távon meg marad a bizonytalanság, törvényszerűen bekövetkezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bhole, 2013.03.18 16:45

"hosszú oldalon viszont az unortodox intézkedésektől való félelem került előtérbe"
Aki ilyet leír az nem sokat ért a kötvénypiacokhoz.
A kibontakozó világgazdasági fellendülés hajthatja fel a hosszútávú hozamokat, a gazdaságpolitika inkább a rövidtávú hozamokra van hatással. Azok meg meredeken csökkennek, mint a cikkíró is megállapítottta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.18 12:57

Ciprus amit tesz ,az nem unortodox??...államosítja a betétek gy részét ,nem?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html