A következő generáció fizet a kilábalásért

A magyar gazdasági-társadalmi kitörési stratégiának belső erőforrásaink mozgósítására, és a külső feltételekhez való újszerű alkalmazkodására kell építenie - vélekednek a szakértők.
Szerencsi Ágnes, 2009. július 30. csütörtök, 18:44
Fotó:

Az új stratégia legfőbb iránya az innováció, a kutatásfejlesztés és a technológiai haladás lehet - ez derül ki az Ecostat és az MTA közös kutatásából, melyet csütörtökön mutattak be Budapesten. Rövid távon a nemzeti termelési, fenntartási és működtetési költségek csökkentésére kell koncentrálni, ennek az államháztartási és társadalmi ellátó rendszerek gazdálkodásának racionalizálásán kell alapulnia - szögezi le a tanulmány.

A jövőben sem nélkülözhető a külső tőke bevonása, Magyarország méretei és nemzetgazdasági nyitottsága. A jól megválasztott termékkörre alapozott export-orientáció mellett egy integrált, hatékony hazai vállalati szerkezet kialakítása is kitörési pontot jelenthet. Szükség van a jövedelmi folyamatok átalakítására is, az erre irányuló reformtörekvéseket viszont a világválság nehezíti.

A társadalmi megújulás feltétele a feketegazdaság és a korrupció elleni hatékony fellépés, egy vállalkozás- és munkabarát adórendszer és jogi környezet kialakítása.

A feszültségek csökkentésének egyik alapvető eszköze a foglalkoztatottság növelése, a strukturális sebezhetősége csökkentése és a versenyképesség erősítése - véli Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet (VKI) igazgatója. Inotai ugyanakkor felhívta a figyelmet az intézkedések gyakran elhallgatott, etikai kérdéseket is felvető következményére: a válságkezelés költségére.

A mentő- és ösztönzőcsomagok következtében a maastrichti célértékeken Európa-szerte jóval túlduzzadó költségvetési hiányt a következő generáció fizeti majd meg, ráadásul a szükséges adósságkezelés erős inflációs nyomást generál majd.

A VKI igazgatója szerint a válság utáni korszakban nem várható egy mainstream filozófia kialakulása, csupán gazdaságpolitikai keverékek fognak létrejönni, melyben egyes régiók, országok sajátos körülményei is helyet kaphatnak. A krízis elvonultát követő ideológiai válság azonban vissza fog hatni a társadalmi-politikai helyzetre.

Magyarország válság utáni időszakra való sikeres felkészülésének meghatározó korlátja nem a gazdasági, és nem a pénzügyi, hanem a példátlan méreteket öltött tudati sebezhetőség: a reformkészség alacsony szintje, a múltba menekülés, a belpolitikai polarizáltság és a szolidaritás, mint társadalmi gyakorlat ismeretlensége - figyelmeztet Inotai.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ocipapa, 2009.07.30 21:41

És valami újat is tud mondani -Inotai úr? Vagy hogy mi a teendő. Az érdekes lenne. Ez csak az üres papir összefirkálása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html