Rekordnak számít, hogy idén a 300 ezret is meg fogja haladni a közfoglalkoztatásban részt vevők száma, mint ahogy a közfoglalkoztatásra költött összeg - 153,7 milliárd forint - nagysága is - hangsúlyozta Czomba Sándor. Hoffmann Imre 2012-ről elmondta, hogy 261 ezren vettek részt a közfoglalkoztatásban.

Czomba Sándor utalt arra, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai egyértelműen bizonyítják, hogy a közfoglalkoztatás mellett a versenyszféra is jelentős mértékben hozzájárult a foglalkoztatás bővítéséhez. "A gazdasági növekedésre kell a hangsúlyt helyezni, önmagában a közfoglalkoztatás nem oldja meg a gondokat" - tette hozzá az államtitkár.

Amennyiben a közfoglalkoztatottak a minimálbért kapnák meg, az 360 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek, ám ez jelenleg vállalhatatlanul nagy összeg - jelentette ki. A közfoglalkoztatási bérek kifizetéséről elmondta, hogy a kormány döntése értelmében a jogszabályi környezetet egy közvélemény-kutatás alapján úgy teremtették meg, hogy a béreket havonta kapják meg az érintettek. Szintén a kormány döntése értelmében bővítik azoknak a településeknek a körét, amelyek pályázhatnak a teljes állami finanszírozással futó Startmunka mintaprogramokra. Ezentúl a hátrányos helyzetű kistérségek mellett azok a kistérségek is pályázhatnak, ahol a települések legalább a fele hátrányos helyzetűnek minősül.