Harangozó Gábor MSZP-s országgyűlési képviselő, a baloldal siófoki jelöltje pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta: lelepleződött, hogy a Fidesz már nem egy párt, hanem egy "közéleti maffiahálózat, amelyet a Közgép finanszíroz". Kifejtette: a szóban forgó hangfelvételen Balázs Árpád, Siófok polgármestere és Witzmann Mihály Fidesz-KDNP-s képviselőjelölt arról beszélget, hogy egy önkormányzati munkát a Közgép fog elnyerni, cserébe pénzzel támogatja a kormánypárt kampányát, ahogy tette korábban is.

A felvétel bizonyítja, hogy Balázs Árpád és Witzmann Mihály ismerte a titkos közbeszerzési eredményt, és tudott arról, hogy a Bánki Erik fideszes EP-képviselőhöz köthető Épkar Zrt. nem érdekelt a siófoki kórházberuházás befejezésében - jelentette ki.

Az MSZP-s politikus szerint Balázs Árpád elismerte, hogy a felvételen ők beszélgetnek. Erre hivatkozva azt kérdezte, kitől tudtak a fideszes politikusok a közbeszerzés még ki nem hirdetett eredményéről, mi Bánki Erik érdekeltsége az Épkarban, és a cégnek miért nem áll érdekében befejezni a kórházat.

A szocialista képviselő szerint ez "a késlekedés, hanyagság és korrupció" emberéletekbe kerül. Beszámolt arról, hogy a napokban egy sifóki nő - orvosokra hivatkozva - azt mondta neki, a közelmúltban a siófoki kórházban elhunyt férje ma is élhetne, ha elkészült volna az intézmény új sürgősségi osztálya.

Harangozó Gábor emellett felhívta a figyelmet arra, hogy Witzmann Mihályt csak Siófokon 48 óriásplakát hirdeti. Felszólította a fideszes jelöltet, számoljon el, hogyan futja erre az ötmillió forintos kampánykeretből.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa azt mondta: eddig is tudták, hogy a Közgép finanszírozza a Fidesz kampányát, de most már bizonyítani is lehet.
Szerinte tudható, hogy a Fidesz már hetekkel a választás előtt jóval többet költött kampányára a megengedettnél, és minden egyes, Simicska Lajos cégeihez köthető "óriásplakát, buszreklám, hirdetőoszlop és Metropol újság bűnjel arra, hogy korrupciós pénzekből finanszírozzák a Fidesz kampányát".

Bejelentette, hogy az ötpárti ellenzéki szövetség az ügyben feljelentést tesz versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban gyanújával, törvénytelen pártfinanszírozás miatt pedig bejelentést tesznek.

Schiffer András, az LMP társelnöke csütörtökön közölte: ismeretlen tettesek ellen vesztegetés, hivatali vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali vesztegetés elfogadása, valamint vesztegetés feljelentésének elmulasztása miatt feljelentést tesz az említett siófoki hangfelvétel nyomán.

Witzmann Mihály közleményben tagadta, hogy a Közgép támogatta a kampányát, az erről szóló cikk miatt jogi lépéseket tesz. A siófoki önkormányzat pedig azt közölte, a megjelent valótlan állítások, valamint tiltott adatszerzésnek minősülő bűncselekmény miatt tesz büntetőfeljelentést. Az önkormányzat szerint a nyugat.hu-n közölt felvétel vágott, manipulált.

A Jobbik pénteken tudatta, hogy büntető feljelentést tett a hangfelvétellel összefüggésben.