A kormány elfogadta a közraktári törvény módosításáról szóló előterjesztést - adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A módosítást az elmúlt években a piaci bizalmatlanság miatt stagnáló közraktári piac fellendítése indokolja. A tárca szerint a változások elfogadása után biztonságosabb és átláthatóbb lesz a közraktárak működése. Az NGM adatai szerint az elmúlt 3 évben a hazai közraktárak 126 milliárd forint értékű idegen áru kezelését, raktározását, őrzését végezték, míg a közraktárakban elhelyezett termékekre és a kibocsátott közraktári jegyekre nyújtott hitel értéke 93 milliárd forintra tehető.

A törvénymódosítás bevezeti a közraktározási biztosítékot, amely kizárólag a közraktár engedélyének felfüggesztése vagy visszavonása esetén a letett áruk megőrzése, minőségének biztosítása érdekében használható fel. A közraktározással összefüggő birtokviták elhúzódása veszélyeztetheti a közraktárban elhelyezett jelentős értékű áru minőségének, valamint értékének megőrzését, ezért a törvényjavaslat a váltóperekre vonatkozó rövidebb eljárási határidők alkalmazását írja elő a közraktárakban letett árukra vonatkozó birtokperekre.

módosítás új elemként vezeti be az elektronikus vagyonvédelmi rendszer alkalmazásának kötelezettségét, amelyet első lépcsőben a közraktár saját tőkéjének ötvenszeresét - vagyis 25 milliárd forintot - meghaladó művi (nem a közraktár tulajdonában lévő raktárban történő) tárolás esetén kell alkalmazni. Ezt az értékhatárt több év alatt, fokozatosan csökkentik majd, így 2017-től valamennyi, művi közraktározást végző cégnél megvalósul az elektronikus áruvédelem. Ezzel teljesül a bankok árubiztonsággal kapcsolatos legfőbb elvárása, és ezzel elhárulhat az akadály a közraktári hitelezés feltételeinek enyhítése elől, és fellendülhet a hitelkihelyezés is.

A pozitív hatások már idén jelentkezhetnek, ha még a tavaszi ülésszakon elfogadja a javaslatot a parlament. Jelenleg egyébként összesen 2 cég végez művi közraktározást jelentősebb tételben: az állami tulajdonban lévő Concordia Zrt. illetve a Korona Közraktár Zrt. Utóbbinál már alkalmazzák a 24 órás elektronikus védelmet. A piac harmadik szereplője, az ÁTI-Depot Zrt. pedig saját telephelyén végez közraktári tevékenységet.