BUX
36940

A közszférában januártól csökkentik a korrupciót

Az Állami Számvevőszék a korrupció csökkentése érdekében egy Hollandiában kifejlesztett kockázatértékelési módszertan magyarországi adaptálásával tervezi felmérni a magyar közszféra korrupciós kockázati jellemzőit.

Domokos László, 2010. december 9. csütörtök, 11:50

A felmérés keretében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2011. februártól kezdődően hét éven keresztül, évi mintegy 4200, előre kiválasztott költségvetési szerv közreműködésével végez országos adatfelvételt. A felmérésnél alkalmazandó, mintegy 150 kérdést tartalmazó kérdőívet az ÁSZ idén novemberben, 200 intézmény bevonásával már sikeresen tesztelte - mondta a kezdeményésről beszámoló konferencián Somogyvári István projektvezető, az ÁSZ főtitkárhelyettese.

Az elektronikusan kitöltött adatlapok automatizált feldolgozásával a számvevőszék minden adatszolgáltatóval kapcsolatban elkészíti annak korrupciós veszélyeztettségi profilját, valamint összeveti a szervezet belső kontroll jellemzőivel. Az így számított értékeket, a korrupciós kockázati indexeket pedig egy speciális térinformatikai rendszer segítségével egyfajta térképenis meg lehet jeleníteni - várhatóan 2011. májusától.  Az érdeklődők nyilvános netes felületen kutakodhatnak. A felmérést támogató rendszer az integritas.asz.hu címen érhető majd el januártól.  

A fejlesztés alapját az ÁSZ most zárult projektje jelenti. Korrupciós kockázatok feltérképezése - integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése néven az ÁROP keretében 2009. december és 2011. október között, nettó 286,5 millió forint költségvetéssel valósították meg a projektet.Az integritás a korrupcióellenes küzdelemben azt jelenti, hogy a közszféra és annak egyes intézményei mennyire védettek a korrupciós "kísértésektől" és kockázatoktól, azaz mennyire képesek megőrizni integritásukat.A projekt célja a korrupció elleni célzatos állami fellépéshez nélkülözhetetlen a kritikus jelenségek, okok és tünetek feltárása, valamint az egyes intézményekre jellemző korrupciós kockázatok azonosítása volt. A számvevőszék régóta kiemelt figyelmet fordít a korrupció elleni küzdelem támogatására, szerepet vállal az ehhez kapcsolódó társadalmi és szakmai párbeszédben, ellenőrzései során pedig folyamatosan törekszik a korrupciós kockázatok azonosítására.