A külgazdaságban erősít az új magyar kormány

Annak érdekében, hogy jelentősen növekedjen a kis- és középvállalkozások (kkv) részesedése a magyar exportból a kormány megerősíti a kereskedőházi rendszert, amelynek az év végére már 25 országban lesz képviselete - mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár kedden, a Magyar Külgazdasági Szövetség (MKSZ) közgyűlésén.
MTI, 2014. május 20. kedd, 13:35
Fotó: Napi.hu

Minden eddiginél nagyszabásúbb kormányzati terv a 25 kereskedőház nyitása, hiszen jelenleg nyolc működik, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNK) Zrt. novembertől aktív a külpiacokon - mondta a Napi.hu-nak májusban Kerekes György, a zrt. vezetője

Szijjártó Péter államtitkár szerint minden eszköz adott lesz ahhoz, hogy a következő években növelni lehessen a magyar exportot és a külgazdaság hozzájáruljon a magyar gazdaság tartós növekedéséhez. Külgazdasági fókuszú külpolitikát kell folytatni a következő években ahhoz, hogy Magyarország kedvezően ki tudja használnia az utóbbi évek világgazdasági változásait, és ennek a folyamatnak a nyertese legyen - véli a politikus.

Az új kormányban létrejön az egységes külgazdasági és külügyminisztérium, amelyre Európa számos országában van példa, a többi között a külpolitika és a külgazdaság egységes irányítása valósul meg Franciaországban, Svédországban, Szlovákiában - mondta Szijjártó.

Szavai szerint 2010-ben sikeres stratégiai döntés volt, hogy a magyar külgazdasági struktúrát két lábra állították az export iránya és a résztvevők körének szempontjából. Akkoriban a magyar export több mint 80 százaléka az EU-ba irányult, ezért nyitott a külgazdasági stratégia a dinamikus növekedést produkáló keleti piacok felé. A keleti nyitás stratégiájának lényege, úgy növelni a magyar exportot, hogy az EU-n kívülre nagyobb mértékű legyen a bővülés. Tavaly 6 százalékkal nőtt a teljes magyar kivitel és elérte a 108,6 milliárd dollárt, az EU-n kívül 2013-ban 7 százalékkal nőtt a magyar kivitel.

A külgazdasági stratégia új típusú eszközöket is tartalmaz, a nyolc miniszterelnöki külföldi látogatáshoz kapcsolódóan 549 üzletember folytatott üzleti tárgyalásokat, amelytől 270 millió eurónyi exporttöbbletet várnak az érintett cégek. Jelentős a gazdasági vegyes bizottságokban rejlő potenciál is, például a keleti nyitásban érintett országok esetében - mondta az államtitkár. Magyarország szeretné elérni, hogy 2018-ra az export egyharmada az EU-n kívülre irányuljon, valamint azt, hogy az ország egyre inkább termelési központtá váljon a térségben, illetve minél több magyar kkv részesüljön a magyar exportból.

Kerekes György, a MNK vezérigazgatója szerint a magyar külgazdaságban nem elsősorban finanszírozóként lesznek jelen, céljuk olyan kapcsolati hálózat létrehozása, amelyben lehetőségük lesz részt venni a versenyképes hazai kkv-knak is. Szerinte termékexportban a magas minőségű magyar fogyasztási cikkekre van kereslet külföldön, a szolgáltatásexport pedig sokrétű lehet, a klasszikus mérnöki szolgáltatásokon túl új megoldásokat is kínálnak.

Tavaly nőtt a magánfogyasztás Magyarországon, ez azonban a külkereskedelmi áruforgalom változásában még kevésbé látszik - fogalmazott Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója. A magyar gazdaságnak még jó ideig exportorientáltnak kell maradnia, és fontos, hogy a hazai vállalatok ehhez alkalmazkodni tudjanak. A hazai tulajdonú vállalatok aránya 2011-2012-ben nőtt a magyar exporton belül az egyre bővülő külpiacon.

(Az MTI fotóján Szijjártó Péter a kínai-magyar kereskedőház pekingi nyitásán)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.07.29 18:39

AFRIKA !

Fontos felismeres, igy tudja Magyarorszag kihasználnia az utóbbi évek világgazdasági változásait.

Minden eddiginél nagyszabásúbb kormányzati terv a 25 kereskedőház nyitása, hiszen jelenleg nyolc működik, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNK) Zrt. novembertől aktív a külpiacokon.

Szijjártó Péter államtitkár szerint minden eszköz adott lesz ahhoz, hogy a következő években növelni lehessen a magyar exportot és a külgazdaság hozzájáruljon a magyar gazdaság tartós növekedéséhez.

Külgazdasági fókuszú külpolitikát kell folytatni a következő években ahhoz, hogy Magyarország kedvezően ki tudja használnia az utóbbi évek világgazdasági változásait, és ennek a folyamatnak a nyertese legyen - véli a politikus.

Az export mellett lehetöseg nyilik a termeszeti kincsek kiaknazasahoz is, amiben Magyarorszagon hiany van, de a gazdasag fejlödesehez elengedhetetlen.

Olaj kutatasok es kiaknazasok mar folynak: lasd ANGOLA

China infrastrukturat epit, nyersanyagot importal, földet berel, elelmiszert termel stb.

Helyes az irany !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.20 17:39

..jó hír ,jó irány ,a magyar KKv -ék támogatása ,ez a jövő ..,polgárosodás ...60 év prolisodás után...1950-2010 ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.05.20 16:20

Az államtitkár szerint minden eszköz adott lesz ahhoz, hogy a következő években növelni lehessen a magyar exportot és a külgazdaság hozzájáruljon a magyar gazdaság tartós növekedéséhez.
Igen, ehez nincs kommentar, csak gratulalni lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html