Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden eddiginél nagyszabásúbb kormányzati terv a 25 kereskedőház nyitása, hiszen jelenleg nyolc működik, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNK) Zrt. novembertől aktív a külpiacokon - mondta a Napi.hu-nak májusban Kerekes György, a zrt. vezetője

Szijjártó Péter államtitkár szerint minden eszköz adott lesz ahhoz, hogy a következő években növelni lehessen a magyar exportot és a külgazdaság hozzájáruljon a magyar gazdaság tartós növekedéséhez. Külgazdasági fókuszú külpolitikát kell folytatni a következő években ahhoz, hogy Magyarország kedvezően ki tudja használnia az utóbbi évek világgazdasági változásait, és ennek a folyamatnak a nyertese legyen - véli a politikus.

Az új kormányban létrejön az egységes külgazdasági és külügyminisztérium, amelyre Európa számos országában van példa, a többi között a külpolitika és a külgazdaság egységes irányítása valósul meg Franciaországban, Svédországban, Szlovákiában - mondta Szijjártó.

Szavai szerint 2010-ben sikeres stratégiai döntés volt, hogy a magyar külgazdasági struktúrát két lábra állították az export iránya és a résztvevők körének szempontjából. Akkoriban a magyar export több mint 80 százaléka az EU-ba irányult, ezért nyitott a külgazdasági stratégia a dinamikus növekedést produkáló keleti piacok felé. A keleti nyitás stratégiájának lényege, úgy növelni a magyar exportot, hogy az EU-n kívülre nagyobb mértékű legyen a bővülés. Tavaly 6 százalékkal nőtt a teljes magyar kivitel és elérte a 108,6 milliárd dollárt, az EU-n kívül 2013-ban 7 százalékkal nőtt a magyar kivitel.

A külgazdasági stratégia új típusú eszközöket is tartalmaz, a nyolc miniszterelnöki külföldi látogatáshoz kapcsolódóan 549 üzletember folytatott üzleti tárgyalásokat, amelytől 270 millió eurónyi exporttöbbletet várnak az érintett cégek. Jelentős a gazdasági vegyes bizottságokban rejlő potenciál is, például a keleti nyitásban érintett országok esetében - mondta az államtitkár. Magyarország szeretné elérni, hogy 2018-ra az export egyharmada az EU-n kívülre irányuljon, valamint azt, hogy az ország egyre inkább termelési központtá váljon a térségben, illetve minél több magyar kkv részesüljön a magyar exportból.

Kerekes György, a MNK vezérigazgatója szerint a magyar külgazdaságban nem elsősorban finanszírozóként lesznek jelen, céljuk olyan kapcsolati hálózat létrehozása, amelyben lehetőségük lesz részt venni a versenyképes hazai kkv-knak is. Szerinte termékexportban a magas minőségű magyar fogyasztási cikkekre van kereslet külföldön, a szolgáltatásexport pedig sokrétű lehet, a klasszikus mérnöki szolgáltatásokon túl új megoldásokat is kínálnak.

Tavaly nőtt a magánfogyasztás Magyarországon, ez azonban a külkereskedelmi áruforgalom változásában még kevésbé látszik - fogalmazott Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója. A magyar gazdaságnak még jó ideig exportorientáltnak kell maradnia, és fontos, hogy a hazai vállalatok ehhez alkalmazkodni tudjanak. A hazai tulajdonú vállalatok aránya 2011-2012-ben nőtt a magyar exporton belül az egyre bővülő külpiacon.

(Az MTI fotóján Szijjártó Péter a kínai-magyar kereskedőház pekingi nyitásán)