A különleges kormányzati döntéseket párbeszéddel kerülné az AmCham

A nemzetközi piac bizalmának helyreállítására, valamint hatékonyabb párbeszédre szólít fel a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) hétfői közleményében. A szervezet elismerően szól a kormány adóreform-törekvéseiről, ugyanakkor a rendkívüli és szokatlan válságadó bevezetésének indokait megértve határozottan sürgeti strukturális reformok haladéktalan megkezdését.
MTI-Eco, 2010. november 8. hétfő, 15:06
Fotó:

Különösen nehéz helyzetben van a magyar gazdaság és a közszféra - emeli ki közleményében az AmCham - elsősorban a reformok elmulasztása, a világos gazdasági stratégiai hiánya, az állami túlköltekezés és a külföldi adósság szintjének megnövekedése miatt. Az ország helyzetét tovább súlyosbítják a gazdasági világválság és a helyi gazdaságpolitika hibáinak következményei.

A világpiaci és Európai Uniós fejlemények megkövetelik Magyarországtól, hogy az előzetesen megállapított 3,8 százalékos szinten tartsa a költségvetési hiányt. Magyarország alapvető érdeke, hogy helyreállítsa a nemzetközi üzleti szférának az országba vetett bizalmát, ám ennek eléréséhez kevés gazdaságpolitikai alternatíva kínálkozik - hangsúlyozza a társaság közleményében.

Az AmCham a felsorolt szempontokat figyelembe véve "rendkívülinek és szokatlannak" nevezi a kormány által kivetett válságadót, amely tükrözi az állam szabályozó mechanizmusainak elégtelenségét a természetes monopóliumok szabályozásában. A válságadó szokatlan természete és kivetésének módjával szemben érzett aggályok ellenére a szervezet megérti azokat a körülményeket, amelyek szükségessé teszik alkalmazását.

A társaság hangsúlyozza, hogy a válságadónak egy meghatározott időre - három évre - kell szólnia, azt haladéktalanul olyan strukturális reformoknak kell kísérniük a közigazgatásban, az egyészségügyi-, oktatási- és nyugdíjrendszerben, amelyek lehetővé teszik a gazdaság fenntartható növekedési pályára állítását. Mindezeknek olyan intézkedésekkel kell kiegészülniük, amelyek szélesítik az adózásban résztvevők körét és fehérítik a gazdaságot.

Az AmCham közleményében üdvözli a személyi jövedelemadót és a társasági adót érintő kormányzati módosításokat, valamint a társadalombiztosítási befizetések felső határának alkalmazását. Ugyanakkor az AmCham az üzleti élet képviselőivel kialakítandó párbeszéd új és hatékonyabb formáira szólítja fel a kormányt, annak érdekében, hogy figyelemmel kövessék az élért haladást és a jövőben elkerülhetővé váljanak a "különleges döntések".

A párbeszéd célja az is, hogy a belföldi és külföldi befektetők, a nagy- és kisvállalkozások érdekében javuljon az ország versenyképessége és az ország a fenntartható növekedés útjára lépjen.

HOZZÁSZÓLÁSOK