BUX
38667

A kvótavagyon érdekében erősebben lépne fel Magyarország

A kiotói jegyzőkönyv első, 2008-ban kezdődött kibocsátás-csökkentési vállalási időszaka 2012 decemberében ér véget. E periódusban a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás jelentős mértékben csökkent, ennek eredményeként nagy mennyiségű kvótavagyon halmozódott fel - derül ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Oláh Lajos MSZP-s képviselő kérdésre adott válaszából.

Domokos László, 2011. augusztus 30. kedd, 13:23

A kvótavagyon 2012 utáni lehetséges felhasználásáról jelenleg az EU-n belül és a nemzetközi színtéren is tárgyalások folynak. A tárgyalásokon képviselt uniós álláspont szakmai kidolgozásáért az Európai Tanács nemzetközi környezetvédelmi ügyeket tárgyaló munkacsoportja (WPIEI) felelős, amely fórumon eddig is határozottan léptünk fel és ezután is a magyar érdekeknek megfelelően fogunk eljárni - ígéri Fellegi.

A magyar soros uniós elnökség féléve alatt is kiemelt kérdésként kezeltük a hazai kvótavagyon ügyét, hiszen annak hatékony értékesítése révén további forrásokat tudunk bevonni az energiafelhasználást optimalizáló és a lakosság energiafogyasztási igényeit csökkentő Zöld Beruházási Programba (ZBR) - olvasható a levélben. Többek között ennek köszönhető, hogy a Magyarország számára elfogadhatatlan, a kvótavagyon 2012 utáni teljes törlését indítványozó opció háttérbe szorult más lehetőségek mellett.

Magyar vezetéssel az uniós szakértők mintegy 40 oldalas anyagot készítettek, ezzel segítve elő a közös álláspont kialakítását. Ezzel együtt a kérdésben markánsan eltérnek a régi tagállamok, illetve a közép-kelet-európai országok - leginkább Magyarország, Lengyelország és Bulgária - érdekei, és az újabb tagállamok kisebbségben vannak a véleményükkel.

Mivel 2011 végéig Lengyelország tölti be az soros elnöki tisztséget, a lengyel érdekérvényesítés visszaszorul, így Magyarországnak az eddigiekhez képest is erőteljesebben kell fellépnie - fogalmazott a miniszter. A legélesebb viták és bilaterális egyeztetések az ENSZ-ülésszakokon folynak, hiszen a kiotói jegyzőkönyv jövője - és az ahhoz kapcsolódó kvótatöbbletek kérdése - lesz a 2011. második félévi két tárgyalási ülésszak egyik kiemelt témája.