A leendő jegybankelnökről írnak külföldön

A magyar nemzeti bank élén várható változással foglalkozott az osztrák Wirtschaftsblatt és a svájci Neue Zürcher Zeitung.
MTI, 2013. február 28. csütörtök, 12:03
Fotó: Napi.hu

Személyzeti változások és a monetáris politika további lazítása várható a magyar jegybanknál - írta az osztrák Wirtschaftsblatt. Ismert, hogy a távozó jegybankelnök, Simor András nem feltétlenül áll szoros barátságban Orbán Viktorral, Orbán búcsúzóul mondott szavai azonban még egy feszült viszonyhoz képest is meglepően barátságtalanok voltak - fogalmazott az osztrák gazdasági napilap. Idézte a miniszterelnököt, aki a Hír TV-ben azt mondta: "az új jegybankelnök nagy eséllyel jobban fog teljesíteni, mint az előző". Bár Simor az utóbbi hónapokban lazított a monetáris politikán, ezt később és kisebb mértékben hajtotta végre, mint ahogy azt Orbán szerette volna - írta a lap. A szerző úgy látja, hogy minden valószínűség szerint Matolcsy György gazdasági miniszter, "Orbán hű követője" lesz a következő jegybankelnök. Hivatkozott a KBC Group egyik elemzésére, amelyben azt írták, hogy a jelek szerint a piac már beárazott egy ilyen utódlást. Ez azt jelenti - tette hozzá - hogy agresszív kamatcsökkentésre számítanak.

Egyre többször hallani a hetek óta terjedő híresztelést, miszerint Matolcsy György követi Simor Andrást az MNB élén - állapította meg internetes cikkében a Neue Zürcher Zeitung. A tekintélyes liberális konzervatív svájci napilap úgy jellemezte a gazdasági minisztert, hogy az Orbán-kormány elmúlt három évben követett vitatott "unortodox gazdaságpolitikája" atyjának és a miniszterelnök közeli bizalmasának számít. A pénzügyi piacokon ezért attól tartanak - állt a cikkben -, hogy a magyar központi bank Matolcsy vezetése alatt a kormány kiszolgálójává válhat és hogy veszélyben van az intézmény függetlensége. Simor személye ezzel szemben a jegybank függetlenségének garanciáját jelentette a lap megítélése szerint. Kiváltképpen amiatt aggódnak - írta az NZZ - , hogy Matolcsy csökkenti az MNB devizatartalékait, és vezetésével a jegybank nagy mennyiségű államkötvényt vásárol fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.28 12:16

Retteg a Pénzkifosztó-háttérhatalom...,mi lesz a pénzszivattyúval?..


...hát leáll..,de legalább is lassul tovább ....4 év alatt 2500-3000 milliárd ft -tal több adót fizet a Mátrix ...15%-át áthárítja ,de a többi akkor is marad ...kb 10-12 milliárd dollár ,átszámítva ..reszkessetek kifosztók!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html