A legdrágább hazai hotelszobák Budapesten vannak

A fővárosban csökkent a szállodák bruttó szobaárbevétele, a Balatonnál és Kelet-Magyarországon viszont nőtt - derül ki a KSH jelentéséből.
NAPI Online, 2007. november 15. csütörtök, 10:04
Fotó:

Az év első tíz hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 61 százalékos szobakihasználtsággal működtek. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel nem változott az előző évhez képest, a nettó szobaárbevétel 4 százalékkal csökkent. Miközben országos átlagban 1 százalékkal emelkedett, a fővárosi szállodákban csökkent a vendégéjszakák száma.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 17 600 forint, nettó átlagára 14 600 forint volt a vizsgált időszakban. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (bruttó 38 100 forint, nettó 31 800 forint) volt. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 13 000-17 800 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 9100-10 400 forintos bruttó szobaárat érvényesítettek. Az októberi bruttó átlagár folyó áron 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR) átlagosan napi bruttó 10 700 forint, nettó 8900 forint volt január-októberben. A legmagasabb összeget (bruttó 27 100, illetve nettó 22 600 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek (bruttó 5 ezer forint, illetve nettó 4200 forint) számoltak be. Az október havi bruttó érték folyó áron 1 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) összességében nem változott, a nettó szobaárbevétel némileg csökkent a megfigyelt időszakban. A tárgyidőszakban 10 százalék fölötti emelkedésről a Balaton partján működő szállodák, valamint az ország keleti részén található 4-5 csillagos szállodák számoltak be. A budapesti három-, illetve négycsillagos, valamint a háromcsillagos nyugat-magyarországi egységek bruttó szobaárbevétele 6-8 százalékkal csökkent január-októberben.

2007 első tíz hónapjában a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma 8,1 millió volt, ami 1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki értékét. A fővárosi szállodákat 1-4 százalékos csökkenés jellemezte. A vidéken működő szállodákban nőtt a vendégéjszakák száma. Kiemelkedő mértékű emelkedésről a balatoni (5-10 százalék) és a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodák (7 százalék) számoltak be.
Január-októberben a budapesti öt- és négycsillagos szállodák mellett a balatoni és a kelet-magyarországi háromcsillagos szállodák szobakihasználtsága meghaladta a 60 százalékot. A szobafoglaltság a többi szállodacsoport mindegyikében elérte vagy túllépte a 48 százalékot.

HOZZÁSZÓLÁSOK