A legelesettebbeknek üzent a kormány

A szociális gondozást, ellátást nem lehet sem zsákutcának, sem pedig egyirányú utcának tekinteni, mert a szakmában dolgozók még a legelesettebbeknek is meg tudják mutatni, hogy mindig van lehetőség egy jobb, értelmesebb életre - mondta az emberi erőforrások minisztere. A béremeléssel kapcsolatban megjegyezte: "ez még mindig kevés"
Szász Péter, 2017. november 8. szerda, 15:43
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Balog Zoltán a szociális munka napja alkalmából tartott rendezvényen a szociálpolitika legfontosabb eredményének a szemléletváltozást nevezte és azt, hogy már nem a kilátástalanság, a perspektívanélküliség jellemzi a szociális munkát, mint korábban.

A miniszter a kormány nevében megköszönte a szociális szakmában dolgozó "emberséges emberek" munkáját, akik mindenkinek, köztük a legelesettebbeknek is esélyt és lehetőséget akarnak adni arra, hogy minél teljesebb értékű életük legyen.

Balog Zoltán a szociális és gyermekvédelmi területet érintő kormányzati intézkedések közül az ingyenes közétkeztetés kiterjesztését, valamint az úgynevezett kitagolási programot emelte ki, utóbbi lényege, hogy a nagy létszámú intézményekből családiasabb közösségekbe költöztetik a gondozottakat. Azt mondta: 2019-re fejezik be a gyermekotthonok megújítását, illetve a kiváltási programot. Erre 2014 és 2020 között a kormány 5,85 milliárd forintot fordít.

A miniszter kitért a szociális szakmát érintő bérfejlesztésre is, jelezve ugyanakkor: tudják, hogy

ez még mindig kevés, és hogy továbblépésre van szükség.

Emlékeztetett arra, hogy 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal emelkednek a bérek a szociális ágazatban. Az itt dolgozók átlag bruttó bére 2017-re 212 ezer forintra emelkedett, jövőre pedig 233 ezer forintra nő - mondta.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár arról beszélt: a társadalomnak nincs nélkülözhető tagja, ezért van szükség szolidaritásra, közösségvállalásra, a rászorulókért végzett szociális munkára.

Azt mondta, a szociális munka napján azokat ünneplik, akik felerősítik a rászorulók hangját, akik láthatóvá, tapinthatóvá teszik a sorsukat. Szerinte ez a munka hozzájárul egy összetartó, befogadó társadalom megerősítéséhez.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a következő három-négy évben 400 milliárd fordítható a szociális és gyermekvédelmi szakmában fejlesztésekre.

Az Országgyűlés tavaly decemberben döntött arról, hogy november 12-ét a szociális munka napjává nyilvánítja, és ez a nap munkaszüneti lesz az ágazatban dolgozóknak. Idén a szociális munka napja vasárnapra esik.

A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások területén jelenleg mintegy 93 ezren dolgoznak. (Mennyi a minimáknyugdíj a szomszédban?)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.11.08 18:01

Vettük az üzenetet.
Kampány időszak van, tehát hazudni kell valami biztatót. És az idióta politikus még mindig hazudik, sosem szokik le róla.
Senkit nem hagyunk az út szélén. Az orbáni fidesz már sokakat lerugdalt az utakról, van még mit tenniük, mert még maradtak az út szélén.
Ha nyer a fidesz, folytatják. A lenyúlások mellett a csórik kicsinálását is.
Kicsinálják a betegeket, a maradék rokkantakat, a munkából a megemelt részletet fizetni nem tudókat, a maradék hajléktalanokat.
Csak kettő maradhat:
a fideszes úri huncutok
és azok rabszolgái
Ezekre szavaztok?
megérdemlitek, rabszolgáljatok
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html