Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vagit Alekperov emlékeztetve az OPEC szerdán létrejött termeléscsökkentési megállapodására, azt mondta, hogy ha ez nem elég az energiahordozó árának az emeléséhez, akkor az olajtermelő országok a termelés további visszafogásról dönthetnek.

Szerdán az OPEC arról határozott, hogy januártól napi 32,5 millió hordóra csökkenti a kitermelt kőolaj mennyiségét az októberben felszínre hozott több mint 33,6 millió hordóról.

A nem OPEC-tagok további 600 ezer hordós csökkentést helyeztek kilátásba. Eddigi tervek szerint az OPEC-tagok és a szervezethez nem tartozó nagy kőolajexportőr országok december 9-én Dohában összeülnek, hogy egyeztessenek a megállapodásról. Pénteken a Bloomberg hírszolgálat jól értesült forrásra hivatkozva azt közölte, hogy a találkozót valószínűleg egy nappal elhalasztják december 10-ére.

Leonyid Fedun, a Lukoil alelnöke egy moszkvai fórumon pénteken azt mondta, hogy minden 10 dolláros olajár emelkedés nagyjából 2 milliárd dollárral növeli az orosz olajtermelő profitját.

A Lukoil adózott eredménye az idei első kilenc hónapban 160,195 milliárd rubel (1 rubel 4,60 forint) volt, kevesebb mint a fele az egy évvel korábbinak.

Percekkel fél tizenegy előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 41 cent (0,74 százalék) csökkenéssel 53,53 dolláron állt. Szerda reggel, az OPEC termeléscsökkentési döntésének bejelentése előtt 48 dollár alatt jegyezték a Brentet.