A magyar, akire százmilliókat költ az egészségügy

Több mint egymillióan egyáltalán nem voltak orvosnál tavaly, ezzel szemben 22 emberre több száz millió forintot költött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) - írja az Abcug egy OEP elemzésre hivatkozva.
Napi.hu, 2016. augusztus 27. szombat, 11:07
Fotó: Napi.hu

Az elemzés megerősíti a már többször is ismertetett trendet, miszerint a nők gyakrabban, a férfiak ritkábban járnak orvoshoz. A nőknél a vérnyomás- vagy anyagcsere probléma a leggyakoribb, átlagos ellátásuk tavaly 107 ezer forintjába került az OEP-nek, a legtöbben azonban csak 30 ezer forintot vettek ki a rendszerből. Egyvalaki viszont 280 milliót - írja a portál (a ritka betegségek, enzimhiányos kórképek gyógyítása kerül ennyibe - a szerk.)

A cikk a tb kasszába való be és az abból való kifizetések aránytalanságait számba véve beszámol arról, hogy a körülbelül hatmillió keresőkorú magyar állampolgár közül csak 2,7 millióan fizetnek a minimálbérnél nagyobb összeg után járulékot. A kifizetésekben viszont százmilliós az aránytalanság.

Tavaly 1369 milliárd forint költött az OEP természetbeni kiadásokra, azaz többek között háziorvosi ellátásra, járó- és fekvőbeteg szakellátásra, betegszállításra, fogászatra, vagy gyógyszerek ártámogatására, s a nyilvántartásban 10,1 millióan szerepeltek, akik jogosultak voltak ellátásra. Közülük a legtöbben - hatmillióan - végigjárták az általános betegutat, azaz elmentek a házorvosukhoz, aki beutalta őket egy szakellátásra, ahol végül felírtak számukra egy receptet, 1,1 millió magyar tavaly egyáltalán nem járt orvosnál, sőt, semmilyen ellátást nem vett igénybe, azaz vényköteles gyógyszert sem váltott ki.

Rögtön szakellátásba jelentkezett 780 ezer magyar, nyolcvanezer olyan ember is volt, akik sem háziorvosnál, sem pedig szakellátásban nem jártak, mégis kaptak receptet, amit valószínűleg az egyik rokonuk vagy a magánorvosuk írt fel.

Az egy főre jutó átlagos kiadások az életkorral jellemzően változnak, idősebbeknél a költés az átlagos igénybevételnek körülbelül a háromszorosa.

Területi alapon a déli és keleti határok mentén, illetve az egyetemi városok környéken fordulnak a magyarok a legtöbbször orvoshoz.

A legtöbb pénzt a fekvőbeteg szakellátás és a gyógyszerek ártámogatása viszi el, együtt több mint a kiadások kétharmadát teszik ki.

További részletek itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SMIAGOLD, 2016.08.28 11:09

Na ez az ördögi kör!!!! Akik nem mertek, mernek elmenni orvoshoz, mert féltették, féltik az állásukat, megélhetésüket és várták a maguk gyógyulását ! Lehet összeszedtek egy olyan betegséget, szövődményt, ami aztán elkísérte őket életük végéig! Akkor aztán dupla erővel jelentkeztek a fiatalabb korban lábon, munkában kihordott betegségek ! Érdemes lenne azt is vizsgálni, hogy akikre most ennyit költ a TB. azok milyen munkakörben és mit dolgoztak életük során, hogy most ennyit kell rájuk költeni ! Mert azért nem hiszem, hogy mindegyikük két oldalon égette az élete gyertyáját !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.08.27 17:37

@stat:
Fizetünk járulékot!
Ha akarsz fizess vizitdíjat, utalhatsz plusz pénzt az OEP-nek, nem fognak megsértődni.
Azért fizetünk qrva sokféle adót, mert tele van az ország elmebeteg barommal, aki az adózott jövedelme után még mindig fizet ugyanazért.
Jó nagy hülyék miatt nem haladunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stat, 2016.08.27 14:06

A vizitdíj nem lett volna rossz, most az van amit választottunk. Az akkori okos ellenzék, most fizethet, illetve helyette a nagy többség. A háziorvos mondta, amikor piacnap van, kevesebb a beteg a váróteremben:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html