A legnagyobb európai hitelminősítő kedden Londonban bejelentette, hogy "BBB mínusz" osztályzattal látta el a 2019 januárjában lejáró kötvényt. Ez azonos a Fitch által Magyarországra nyilvántartott hosszú távú szuverén devizaadós-kockázati osztályzattal. Ez az osztályzat a Fitch Ratings által tavaly december 23-án bejelentett egyfokozatú leminősítéssel alakult ki.

A hitelminősítő az osztályzatrontást annak idején azzal a véleményével indokolta, hogy "érdemi romlás" következett be Magyarország középtávú költségvetési pozíciójában, emellett a "viszonylag magas" közadósság, és a bankokkal szembeni devizaalapú belső eladósodottság sebezhetővé teszi az országot a negatív sokkhatásoktól.

A kötvénybesoroláshoz fűzött keddi londoni elemzésében ugyanakkor a Fitch Ratings azt írta, hogy a márciusban meghirdetett szerkezeti reformprogramot fontos lépésnek tartja a középtávú, strukturális jellegű költségvetési hiány kezelése felé. A program, amely jövőre a hitelminősítő számításai szerint a hazai össztermék (GDP) 1,8 százalékának, 2013-ban pedig a GDP-érték 2,8 százalékának megfelelő költségvetési intézkedéseket tartalmaz, megerősíti a kormány elkötelezettségét a 2014-ig kijelölt államháztartási hiánycélok tartása mellett - áll a Fitch keddi elemzésében.

A magyar kormány mindemellett számos strukturális reformintézkedést is bejelentett egyebek között az adórendszerben, a szociális ellátás terén, a munkapiacon, a közösségi közlekedésben és az állami szférában.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor az intézkedések egyes részletei még kidolgozásra várnak, és a Fitch Ratings megjegyezte azt is, hogy lát bizonyos végrehajtási kockázatokat a költségvetési konszolidációs programban.

A Fitch "derűlátónak" tartja a növekedési célokat, ugyanakkor "reálisabbnak" tekinti a 2011-2014-re érvényes, 3,0-3,3 százalék közötti növekedési ütemekről szóló előrejelzést, amelyre a kormány hiánycsökkentő terve épül.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - azonos szinten, a befektetési ajánlású "BBB/Baa" kategória alsó szélén tartja nyilván, egyaránt további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

A Moody's tavaly december elején rontotta egyszerre két fokozattal hosszú távú magyar adósosztályzatát az addigi "Baa1"-ről "Baa3"-ra, amely megfelel az S&P és a Fitch egyaránt "BBB mínusz" szintű magyar besorolásának.