A magyar ember mindent megvesz!

Tavaly novemberében folytatódott a kiskereskedelmi eladások év eleje óta tartó dinamikus emelkedése. A jármű- és üzemanyag-forgalom nélkül kiskereskedelmi értékesítés volumene novemberben 7,4 százalékkal, az első tizenegy hónapban 8,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
NAPI Online, 2003. január 24. péntek, 09:40
Fotó:


A KSH adati szerint továbbra is dinamikusan bővült a vegyes termékkört forgalmazó - különösen a nagy alapterületű - üzletekben az értékesítés. Az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem eladási volumene novemberben 16,5 százalékkal, az élelmiszerkiskereskedelemé 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az I-XI. havi forgalom megfelelő indexei 9,7, illetve 10,4 százalék.

Kiemelkedően bővült a használtcikk-kiskereskedelmi üzletek forgalma. Novemberben 18,9 százalékkal, január-novemberben 19,6 százalékkal haladta meg az előző évi értékesítési volument.

A bútor-, műszakicikk- és vasáru-kiskereskedelem forgalmi volumene 2,8 százalékkal nőtt novemberben, 4,1 százalékkal a január-novemberi időszakban. A textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem forgalmának viszonylag alacsony (1,6 százalékos) bővülésében a bázisként használt 2001. novemberi kiemelkedő forgalom is szerepet játszott.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem hazai forgalma novemberben 16,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A január-november havi növekedés még ennél is gyorsabb, 23,0 százalékos volt. A gépjárműüzemanyag-kiskereskedelem értékesítési volumene 2,9 százalékkal haladta meg a 2001. novemberit.

Az összesített (jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított) kiskereskedelmi forgalom 2002. novemberében 551,4 milliárd forintot, az I-XI. hónapban 5434,8 milliárd forintot ért el. A novemberi eladások változatlan áron az előző év novemberi szinthez képest 7,8 százalékkal emelkedtek, míg az előző hónaphoz képest, szezonálisan kiigazítva 1,2 százalékkal csökkentek.

HOZZÁSZÓLÁSOK