Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén várhatóan 1,4 millió hektáron vetnek őszi gabonát, a terület 62,2 százalékán október 8-ig megtörtént a talaj-előkészítés, és 26,1 százalékán a vetés is. A tervezett tavaszi vetésterület 1,9 millió hektár, és már ezek 10 százalékán végeztek a talaj-előkészítéssel. Tavaly ilyenkor viszont 1,7 millió hektár őszi és 2 millió hektár tavaszi növény vetése volt a terv.

Az őszi gabonákon belül a rozs vetésével 51,7 százalékban végeztek, az arány az őszi árpánál 54,6, a tritikálénál 36,9 százalék, az őszi búzánál pedig 18,7 százalék. Az Agrárminisztérium adatai szerint a búzavetés október 16-án 53 százalékon állt.

Annak ellenére nem nő a búzavetési szándék, hogy a termény sokkal magasabb áron adható el, mint tavaly. Az AKI október első hetében átlagosan 56 ezer forint áfa és szállítási költség nélküli termelői árat mért az étkezési és 57 ezer forintost a takarmánybúza-piacon. A Világgazdaság által megkérdezett szakértők szerint előfordul 60 ezer forintos étkezésibúza-ár is - szemlézte a cikket az MTI.

A kép forrása: Pixabay.