A magyar gazdaság 10 százalékos recesszióban lehet

Akár 9,9 százalékos is lehetett a második negyedévben a magyar gazdaság visszaesése Varga Mihály szerint. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a következő hónapban válhat egyértelművé a magyar helyzet, de éves szintén 5 százalékos GDP-visszaesést jósol.
Szabó Dániel, 2020. július 14. kedd, 07:37
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap tette közzé a Facebookon, hogy a gazdasági tárca által készített heti gazdasági index (hgi) alapján 2020 második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye. A grafikon alapján a mélypontot az április jelentette, amikor 18 százalék körül lehetett a év/év alapon számított mínusz, majd ez májusban mínusz 10 százalék, júniusban pedig mínusz 4 százalék környékre javulhatott.

Ez alapján Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Világgazdaságnak azt jósolta, hogy a GDP 5 százalékos csökkenésére számítanak 2020-ban. "A Pénzügyminisztérium (PM) által felvázolt gyorsabb talpra állás esetén elképzelhető, hogy 4 százalékos lesz a visszaesés" - kommentálta az adatokat a szakértő.

A hgi legfrissebb, június 29-től jú­lius 5-ig tartó adata mínusz 2,3 százalékos visszaesést mutat az előző évhez képest. Az ING Bank szakértője reálisnak tartja a 7-10 százalékos visszaesést a második negyedévre - tette hozzá Virovácz.

A szakértő ugyanakkor megjegyezte, hogy a hgi számítási adatai még kiforratlanok, maga a GDP is egy vitatott pontosságú mutató. Szerinte fontos lesz látni, hogy hány munkahely szűnt meg, mennyi beruházást mondtak vissza végleg és hány cég megy csődbe, ami a következő hónapokban derül majd ki.

A Varga által hozott adatokra rímelő elemzést tett közzé még június végén a JP Morgan is. Az elemzőház azt tapasztalta, hogy nemcsak az autó-, de a többi iparág is hirtelen fékezett le a járvány március végi-áprilisi szakaszában. Azzal számolnak, hogy idén akár 6,3 százalékkal eshet vissza a magyar GDP. Nem is optimisták: további lefelé mutató kockázatokról írnak, amelyek miatt még ennél is nagyobb visszaesés jöhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2020.07.14 15:11

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.07.14 12:05

Matolcsy meg még márciusban, áprilisban is 4-5%-os növekedésről vizionált az idei évre.
Az már most látszik, hogy nem lesz V alakú gazdasági kilábalás, az újra növekedő fertőzöttek száma, pedig az embereket óvatosabb fogyasztásra és kiadásra inti. Ez tovább rontja a gazdaság helyzetét.
A jövő évi 1-2%-os növekedés is csak annak lesz köszönhető. hogy az idei bázis év nagyon gyenge lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.07.14 08:04

Biztos vagy ebben misi ? vagy a főnököd ennyit engedélyezett ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html