A Napi Gazdaság cikke

A radikálisan megváltozott világgazdasági körülmények között a magyar gazdaság is teljesen új pályára kerül - állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb előrejelzése. E pálya fő jellemzője, hogy a belső és külső pénzügyi egyensúly még a korábban szándékoltnál is erőteljesebben javul, viszont a gazdaság lényegében stagnál, a munkanélküliség nő, a foglalkoztatás és az infláció csökken.

A gazdasági növekedés a tavalyi 1,1 százalék után idén gyorsul, de csak két százalék közelire, majd 2009-ben 0,5 százalék körülire csökken - szól a prognózis. Az EU stagnálásközeli vagy recessziós állapota szűkíti a magyar export lehetőségeit. A külkereskedelmi forgalom drasztikusan lassul, de a kivitel volumenének behozatalnál gyorsabb fejlődése fennmarad. Az exportorientált ágazatok közül nagyobb gondok várhatók a hitelfeltételek romlását jobban megérző járműgyártásban, s kisebbek az elektronikai termékeknél.

A bizonytalan perspektíva és drága hitel visszafogja a beruházási tevékenységet. Az EU fejlesztési támogatásai csak részben képesek az állami források helyettesítésére, a lakásépítés várhatóan visszaesik. A fogyasztói keresletet behatárolja, hogy a reálbérek idei szerény emelkedését jövőre hasonló csökkenés követi, a hitelfelvétel erősen fékeződik, miközben jelentős összeget köt le a korábbi hitelek törlesztése. A kutatók szerint a magas kamatok és a növekvő bizonytalanság erősítheti a megtakarítási hajlandóságot.
Az infláció - főleg a világpiaci energia- és mezőgazdasági árak esése, valamint a magas bázis miatt - a következő hónapokban és 2009 elején is gyorsan esik, 2008-ban éves átlagban 6,2, 2009-ben 3,9 százalék lehet. Ha a nemzetközi pénzpiac stabilizálódik, s a magyar áht-hiány idei, 3,4 százalék alá csökkentése eredményeként 2009 tavaszán megszűnhet a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás, a magyar gazdaság közelebb kerül az eurócsatlakozás feltételeinek teljesítéséhez. Az új fiskális szabályok és a 2009-es költségvetés elfogadása után következhet a céldátum - célszerűen 2012 - bejelentése, ez növelheti a magyar gazdaság és a forint iránti bizalmat - vélik a kutatók.