Az év hátralevő részében az alacsony olajárak miatt tovább javulhat a külkeregyenleg, így a többlet elérheti a 7,9 milliárd eurót a tavalyi 6,27 milliárd után - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A kivitelre ugyan kockázatot jelenthet a kínai és más feltörekvő gazdaságok lassulása, ezt azonban ellensúlyozhatja az európai gazdaságok némi élénkülése.

A Volkswagen-botrány szintén kockázatot jelenthet, de az európai autóeladások növekedése folytatódhat, így ebből más autógyárak profitálhatnak, amelyeknek a hazai beszállítók szintén beszállítói. Jövőre az aktívum 8 milliárd euró közelébe emelkedhet, a beruházások EU-s források visszaesése miatti csökkenését ellensúlyozhatja az élénkülő fogyasztás, így a belső kereslet növekedése stabil maradhat. A kivitelt támogathatja a kissé élénkebb európai növekedés és egyes ágazatokban a kapacitások további felfutása, azonban az idei növekedéshez képest az ipari termelés kilátásaival összhangban lassulásra lehet számítani - fogalmazott Suppan.

Kapcsolódó

Az import visszaesése meglepő, szeptemberben ugyanis 9,6 százalékos volt a növekedés, októberben pedig csak 4,3 százalékos tempót mutatott - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Véleménye szerint a beruházási célú, a lakossági import lehetett visszafogottabb, emellett a kedvező időjárás miatt alacsonyabb lehetett a gázbehozatal is.

Az év első tíz hónapjában 6,8 milliárd euró többlet halmozódott fel a külkereskedelmi mérlegben, ez pedig meghaladja a múlt év egészében elért 6,4 milliárd eurót. Az idén körülbelül 7,5 milliárd eurós többlettel zárhat a külkereskedelmi mérleg.