A magyar kormány beintett Brüsszelnek

A kormány nem az Európai Bizottság (EB) által megadott, az általánosnál rövidebb, egy hónapos, hanem két hónapos határidő szerint válaszol a civil szervezetek átláthatóságát érintő kötelezettségszegési eljárásban érkezett bizottsági véleményre, és visszautasítja, hogy a bizottság "indokolatlan és hátrányos" módon tűz ki határidőket az országgal szemben - közölte az Igazságügyi Minisztérium hétfőn az MTI-vel.
Szabó Zsuzsanna, 2017. november 6. hétfő, 20:02
Fotó: Istockphoto

A kötelezettségszegési eljárás, amely amiatt indult júliusban, hogy a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvény összhangban van-e az uniós joggal, október 4-én lépett újabb szakaszába, amikor megérkezett a bizottság indokolással ellátott véleménye.Ebben az EB az általános gyakorlatnak megfelelő két hónapos határidőtől eltérően ismételten egyetlen hónapot ad a magyar válasz kidolgozására, amelyet tehát a bizottsági kérésnek megfelelően november 5-ig kellene megküldeni - írja az MTI a minisztérium közleményére hivatkozva.

Az igazságügyi tárca sérelmezi, hogy ezzel a bizottság "öt hónapon belül immáron hetedik alkalommal" ír elő egy hónapos vagy még rövidebb, négy-, illetve kéthetes válaszadási határidőt, így három különösen bonyolult kötelezettségszegési ügyben (kvóta, civil szervezetek átláthatósága, nemzeti felsőoktatási törvény módosítása) kellett párhuzamosan, indokolatlanul rövid határidők mellett megtenni a magyar észrevételeket.

Völner Pál, a tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek telefonon elmondta: sérelmezik, hogy a kötelezettségszegési eljárásoknál megszokott két hónapos válaszadási határidőket az unió három ügyben, összesen hét alkalommal lerövidítette. Hat alkalommal egy hónapra, egy esetben pedig két hétre.

Politikai ügy, a magyar álláspont világos

Mindhárom frekventált ügy, az egyik a kötelező betelepítési kvóták, a másik a civil törvény, a harmadik pedig a Közép-Európai Egyetem (CEU) ügye - hívta fel a figyelmet. Völner szerint mindhárom politikai ügy, a jogi megítélésben véleményük szerint a magyar álláspont "világosan tisztázott". Ez jogilag is kifogásolható, mert azzal, hogy az időt lerövidítik, egy precíz válasz összeállítását is megnehezítik - jelezte az államtitkár.

Völner kiemelte: a kormány álláspontja szerint "mindhárom ügy Soros Györgyhöz köthető", a CEU-ügynél az ő egyeteméről van szó a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül, a civil törvényt az általa támogatott NGO-k támadják legélesebben, és a kvótaügyben pedig "egyfajta betelepítési mechanizmust" szeretne megvalósítani. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a bizottság éppen ezekben az ügyekben a szokásos eljárásrendtől eltérően, gyorsítva, "példát statuálva" akar döntést kierőszakolni. A kormány eddig minden határidőnek meg tudott felelni, de "jogilag nonszensznek" tartják a határidők lerövidítését ezekben a reflektorfényben lévő ügyekben, erre szeretnének rámutatni ezzel a demonstratív lépéssel - tette hozzá Völner.

Mindig csak visszautasítják

A minisztérium a közleményben továbbá hangsúlyozta: Magyarország, figyelemmel a lojális együttműködés elvére, illetve bízva a konstruktív dialógus eredményességében, eddig minden esetben "erőforrást nem kímélve tartotta a rendkívül szigorú válaszadási határidőket". Minden alkalommal határidő-hosszabbítási kérelemmel fordult a bizottsághoz, amely azt "sommásan, érdemi indokolás nélkül" elutasította - tették hozzá.

A tárca szerint ez önkényesen alkalmazott nyomásgyakorlás, amely "egyértelműen sérti" Magyarország jogát a tisztességes eljáráshoz és védekezéshez. Mindezekre tekintettel a kormány úgy döntött, hogy válaszát az évtizedes gyakorlatnak megfelelő két hónapos határidővel, december 5-ig küldi meg az EB-nek. Magyarország elkötelezett a dialógus folytatása iránt, de elvárja, hogy ne csorbuljon joga a védekezéshez.

(Fotó: Istockphoto)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2017.11.07 12:20

@lauda: " Engem csak 1 dolog érdekelne ,, vajon a civil szervezeteket kik ellenőrzik ??? "

A civil szervezeteket eléggé sokan ellenőrizték eddig is. A jogszerű működést pld.az ügyészség. A pénzügyi részeket pedig a különféle pénzügyi hatóságok. Pld. adóhatóság. Ugyanaz vonatkozik rájuk mint bármilyen szervezetre, semmilyen extra jogaik nincsenek.
Szóval az csak egy ostoba duma, hogy ezek nincsenek ellenőrizve és azt csinálnak amit akarnak. Nem is ezért csesztetik őket, hanem azért mert nem tudja a hatalom irányítani őket, ugyanis nem függenek a hatalomtól, nem kapnak onnan pénzt sem kivéve természetesen a civil szervezetek legtökéletesebbje a CÖF, mert oda ömlik az állami lóvé.

Mivel nem tudják fennhatóság alá vonni őket. Ezek a civilek meg egyfolytában a korrupciós disznóságokat jogsértéseket és egyéb ügyeket borítanak, ezért el akarják őket lehetetleníteni, bármi áron. Még az sem számít, hogy olyanokat is bedarálnának akik hajléktalanokat látnak el, vagy éppen állatmenhelyeket működtetnek. Na ezzel kapcsolatban van most eu-s vizsgálat. Ezzel kapcsolatos kérdésekre kellene válaszolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.11.07 11:50

Lázad a koldus , vaj a fején a napon, komolytalanná tesszük minden gyönyörü lázadásunkat, 56-t, 48-t, mint profi rebellisek, akiknek semmi se jó, mégha pénzt és biztonságot kapunk, de ez csak a felcsuti törpekakas személyes harca, ami mögé a hülyék nyugodtan beállhatnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.11.07 10:59

Elég kemény a brüsszeli beton, csak rajta felcsúti!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2017.11.07 10:54

Engem csak 1 dolog érdekelne ,, vajon a civil szervezeteket kik ellenőrzik ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2017.11.07 10:17

"Helyes! Akkor melyik fél nem tartja be a helyes jogi utat?? Brüsszel így diszkriminalizál, mi meg beintünk."

Na igen. És ettől összefossák magukat Brüsszelben, hogy egy koldus ország, aki az EU évente előállított javainak 1 %-át sem termeli meg és ahonnan a lakosság 5 %-a menekült nyugatra az elmúlt 8 évben most nem 1 hanem 2 hónap múlva válaszol nekik. Na bummm ez aztán a nagy lázadás !!!!
A végén még azt az évi 1000 milliárd forintnyi támogatást is visszaküldjük, amit kapunk. Na az lenne csak az igazán önérzetes, ha a saját pénzünkből kellene megélni, és nem fogadnánk el segélyt...

Magyarország jobban teljesít !!!!

A pöffeszkedésben és a korrupcióban. Meg a civilek basztatásában....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html