A magyar mezőgazdaságot a támogatások tartják életben

Jelenleg a magyar mezőgazdaságot a támogatások tartják életben, ami nélkül működésképtelen lenne - jelentette ki Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója.
Szász Péter, 2018. május 29. kedd, 13:40
Fotó: Pixabay

Az ágazat kibocsátása 2600 milliárd forint, az összes támogatás pedig 600 milliárd.

A szakember riasztónak nevezte, hogy 1990 óta világszinten 70 százalékkal nőtt a mezőgazdasági kibocsátás, Magyarországon 30 százalékkal csökkent. Ugyanakkor azt mondta, jó a magyar mezőgazdaság fejlesztési iránya, az elmúlt években "elindult a lejtmenetből a mezőgazdaság".

A mezőgazdaság versenyképességének növelése érdekében tett lépések között megemlítette a szétaprózódott hazai agrár-felsőoktatás koncentrálását, a vertikális integráció erősítését, a GMO-mentes élelmiszerlánc kialakítását.

A főigazgató a magyar agrárágazat egyik fő feladatának nevezte a Kárpát-medence megváltozott klímafeltételeihez igazodó technológiák kidolgozását, és az öntözött területek növelését.

Ugyancsak a jövő zálogának tarja a precíziós mezőgazdaság kiterjesztését, ami lehetővé teszi, hogy a legkisebb ráfordítással érjék el a legjobb eredményeket.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a malomipar helyzetét elemezve elmondta, hogy az utóbbi években nagyfokú koncentráció ment végbe az ágazatban: 1999-ben még 142 malom volt az országban, jelenleg 52 működik. Ugyanakkor a meglévő malomkapacitás 1,8 millió tonna, miközben csak 1,2 tonnára van szükség. A Magyarországon előállított lisztből 200 ezer tonnát exportálnak évente.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.05.29 14:25

Az EUs támogatásokat nem fejlesztésekre fordítják, hanem zsebre teszik. Ebből nagy bukta lesz, ha megszűnnek az EUs támogatások. Mennek a levesbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html