A magyar út sikeres - MNB-alelnök

A sikeres magyar válságkezelést eredményező fiskális és monetáris fordulat után versenyképességi fordulatra is szükség van Magyarországon, valamint arra, hogy a gazdaság növekedése meghaladja az unióét - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerdán a magyar gazdaság helyzetéről a Párizsi Magyar Intézetben tartott előadásában.
MTI, 2017. január 25. szerda, 20:57
Fotó: Napi.hu

Azért fontos elmondani az európai országoknak, hogy milyen volt a magyar válságkezelés, mert a "magyar utat" számos kritika és kétkedés kísérte. A magyar út ma már sikeresnek tekinthető, miután az ország kijutott a válságból, és elkerülte Görögország sorsát - vélte Nagy Márton.

A siker két legfontosabb elemeként az MNB alelnöke a 2010-es fiskális fordulatot - a GDP-arányos államháztartási hiány 2 százalék alá csökkenését, a GDP-arányos államadósság és a devizaadósság csökkentését -, valamint a monetáris politika 2013-ban indult változásait jelölte meg. A monetáris fordulat alacsony kamatkörnyezetet, egy növekedési hitelprogramot és egy olyan önfinanszírozási programot eredményezett, amely segített az államnak abban, hogy kevesebb devizakötvényt kelljen kibocsátania, és azok inkább belföldön találjanak vevőre, ne külföldi befektetőkhöz kerüljenek.

A devizahitelek átváltása is "nagyon fontos és jó lépés volt, hiszen egy nagyon jelentős tehertől szabadította meg a lakosságot". Nagy Márton a bankrendszer konszolidációját is fontos stabilizációs lépésnek nevezte. A növekedési ütem elérte a 3 százalékot, a munkanélküliségi ráta 5 százalék alá csökkent, ami megközelíti a teljes foglalkoztatottságot, az enyhe monetáris politika ösztönzi a gazdasági növekedést. A fiskális és monetáris fordulat vezetett el oda, hogy Magyarország az összes hitelminősítőnél a befektetési kategóriában szerepel.

"Mindez azonban még kevés, a következő kihívás az országnak a versenyképességi fordulat lesz". A versenyképességet támogató intézkedések közül a versenyképes adórendszer kialakítását, a kis- és középvállalatok fejlesztését, valamint az oktatásban és az egészségügyben elért eredményeket jelölte meg. Mindezekre álláspontja szerint azért van szükség, hogy ne csak most legyen 3 százalékos a növekedés, hanem a jövőben is. Sikeres versenyképességi fordulat esetén hosszú távon 4-5 százalékos növekedés sem elképzelhetetlen.

Az MNB-nek a 2013-as monetáris fordulatban volt jelentős szerepe, mégpedig az alapkamat történelmileg is alacsony szintre csökkentésével. Még a 2013-ban indított és márciusban kivezetésre kerülő növekedési hitelprogramot, amelynek köszönhetően 37 ezer kis- és középvállalat jutott olyan olcsó finanszírozáshoz, amely segített a beruházások növekedésében. A svájci frankhitelek jól időzített átváltása azért volt fontos, hogy a devizakockázat kikerüljön a rendszerből, ami a gazdaságnak is hatalmas fellélegzést jelentett.

Nagy Márton csütörtökön a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD), pénteken pedig a Banque de France-nál, a francia jegybanknál tesz látogatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2017.01.25 22:59

Menjen fel a BUX negyvenezerig, mint a rakéta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lzperx, 2017.01.25 21:24

Valódi fiskális fordulat szerintem nem történt, mert a feketegazdaság szűkítése nem haladt érdemben tovább. Ez akkor lenne elfogadható szintű, ha még 1500-2000 milliárd ft/év adóbevétellel nőne a költségvetés a fehérítés miatt. Tartós maradt a költségvetésnek a humán tőkét képző részének megszorítása. Ez vezethetett leginkább hiszterézishez. A fiskális kiadások egy része valójában tőkeáramlás, aminek szemlélete hiányzik. A magyar versenyképességi modell, aminek több jele is látható azon alapszik, hogy a munkaerőt minél hatékonyabban megmozgassák. Ez idejét(XX. századi) múlt és sok tér nincs benne. Meggyőződésem, hogy a tartós előrelépés a vállalkozói szektor fejlődésén múlik, hisz ők szervezik össze a reál, a humán és pénzügyi tőkéket. Ha nem lesznek rászorítva arra, hogy tartósan fejlesszék magukat ezek mentén és így növekedjen a termelékenység a javulás csak időleges és külső forrásnak köszönhető lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html