Messze Magyarországon a legrosszabb a helyzet az emberek pénzügyi helyzetére vonatkozó kilátásait illetően - derült ki egy, a Synovate nemzetközi piackutató cég Kelet-Közép Európában és Közép-Keleten, 29 országban készített felméréséből. Hazánkban ugyanis a megkérdezettek 28 százaléka válaszolta, hogy pénzügyi nehézségei fokozódását várja. Minket követnek a csehek 25 százalékkal, a bolgárok 20, illetve a görögök 19 százalékkal. Érdekes módon nagy számban nyilatkoztak az ügyfelek optimistán (35 százalék) Törökországban a rövidtávú pénzügyi kilátásaikat tekintve.

A felmérés során megkérdezték azt is, hogy ha befektethetnének egymillió eurót, akkor mire költenék a pénzt. Kiderült, hogy a legtöbben ingatlanba látnak fantáziát: legtöbben - 50,2 százalék - Magyarországon vennének belőle lakást vagy cserélnék a meglévőt nagyobbra. Szintén nagy számban válaszolták ezt Csehországban (44,1 százalék) és Oroszországban (50,2 százalék). Régiónkban legtöbben (15,3 százalék) a szerbek válaszolták azt, hogy saját vállalkozást indítanának, míg az életstílussal összefüggő költéseket nevezték meg sokan mint preferenciát a görögök közül (13,3 százalék), a csehek pedig inkább álomnyaralásra vinnék családjukat (6,7 százalék).

A megtakarításokat leginkább Szlovákiában (8,6 százalék) és Lengyelországban (6,6 százalék) fontolnák meg, míg a pénzügyi befektetéseket - államkötvények, befektetési alapok, részvények - viszonylag kevesen választanák. Ebben Magyarország az élen jár 5,3 százalékkal, míg Lengyelországban 3,8 százalék választaná az ilyen típusú befektetéseket.

Bizalom nincs, hűség van

A felmérés eredményei szerint a globális pénzügyi válság jelentősen megrendítette az emberek bizalmát a bankokban, ugyanakkor az ügyfelek viszonylag erős hűséget mutatnak a pénzügyi intézmények iránt.

Az ügyfelek a vizsgált országokban kevésre becsülik a nemzetközi és a hazai bankokat egyaránt. A nemzetközi bankok megítélése mélypontot ért el Magyarországon és Görögországban, ahol a pozitív megítélés csupán 16 százalékos illetve 17 százalékos volt. A legrosszabb volt a vélemény a helyi bankokról Romániában és Ukrajnában (18 és 24 százalék pozitív vélemény), míg a görögök szintén nem gondolják, hogy a helyi pénzügyi intézményeik jól működnek (csupán 25 százalék mondott pozitív véleményt). Jobb ítéletet mondtak a hazai bankokról Lengyelországban (55 százalék) és Oroszországban (54 százalék). Összességében 8 ügyfél közül 8 bízik kevésbé a pénzügyi intézetekben kevésbé, mint a válság előtt, legjobban Ukrajnában illetve Görögországban vesztették el az emberek a bizalmukat (70 százalék illetve 69 százalék).

A felmérés azt mutatja, hogy a legtöbb országban az emberek inkább családtagjaikhoz fordulnak tanácsért, semmint a bankokhoz. Csupán Lengyelországban választják a bankokat mint a pénzügyi tanácsok elsődleges forrását.

Ugyanakkor a viszonylag rossz vélemények ellenére a bankok ügyfeleinek hűsége viszonylag magas a kutatás eredményei szerint. Összességében 5 banki ügyfélből kevesebb mint 1 ragaszkodik kevésbé bankjához. Szlovákiában a legkevésbé hűségesek az ügyfelek (csupán 18 százalék tart erős kapcsolatot bankjával), míg Oroszországban a többség (54 százalék) hűségesnek mondja magát.

Sok magyar érzi bizonytalannak pénzügyi helyzetét

A globális krízis miatt a banki ügyfelek közül sokan érzik bizonytalanabbnak pénzügyi helyzetüket. Legtöbben Oroszországban (36 százalék) mondták, hogy pénzügyileg védtelenek, őket követi Magyarország 27 százalékkal, Bulgária 25 százalékkal, Törökország 25 százalékkal és Ukrajna 22 százalékkal. A mérleg másik oldalán a banki ügyfelek éreznek nagyobb biztonságot Csehországban (5 százalék tartotta bizonytalannak pénzügyi helyzetét).