A magyarok háromnegyede képtelen egy apróságra a Földért

Magyarországon az italos karton dobozok visszagyűjtési és hasznosítási aránya 2017-ben 20-22 százalék között mozgott, ami megegyezik a 2016-os adattal - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel.
Szabó Dániel, 2018. április 26. csütörtök, 08:26
Fotó: Shutterstock

Környezetvédelmi szervezet: továbbra is alacsony az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya

Ez a 20-22 százalékos arány nagy eredmény, mert az IKSZ 2004-es megalakulásakor az italos dobozoknak csupán a 2 százalékát gyűjtötték vissza, ugyanakkor 2016-ban az uniós átlag 47 százalék volt, Németországban pedig a tejes- és gyümölcsleves kartondobozoknak már a 65 százalékát gyűjtötték szelektíven.

Magyarországon évente 580 millió darab tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba, fejenként átlagosan nagyjából 60 darabot vásárolnak. (Az adatokat az elmúlt évben legyártott italos kartondobozok után fizetett termékdíjból számították ki.)

A szervezet idén ismét elkészítette a "Leghatékonyabban szelektáló városok" rangsorát: a Pest megyei Tura végzett az élen, ahol a lakosság fejenként átlagosan 39-et szelektíven gyűjtött. A második helyen Pécs végzett, a dobogó harmadik fokára pedig Paks állhatott fel a 37, illetve 33 darab fejenként visszagyűjtött kartondobozzal.

Az országos szinten a legnagyobb mennyiséget, a 935 000 kilogrammot gyűjtő Budapest ismét a középmezőnyben helyezkedik el a fejenkénti átlag 17 darabbal.

Az IKSZ rendelkezésére álló adatok alapján a lista sereghajtói közé tartozik Kecskemét, Székesfehérvár, Miskolc, Berettyóújfalu, valamint Komló, ahol a fejenként visszagyűjtött mennyiség 3 és 6 darab között mozog.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés már 14 éve népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságát, ugyanis ezeknek a kartondobozoknak 75 százaléka papír, amely akár 5-10-szer is újrahasznosítható.

Környezetvédelmi témákról beszélt szerdán Szentendrén Áder János.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

azoli, 2018.04.26 19:06

@nemhiszem: Igen, nálunk is adnak zsákot a kertes házas övezetben, mert ott nincsenek kihelyezve gyűjtőszigetek, amiben el lehet vitetni a PET palackokat. A tejes és a gyümölcsleves dobozokat NEM gyűjtik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2018.04.26 10:32

@azoli: ez érdekes, nálunk falun a szemétszállító cég kimondta, hogy minden hónapban kétszer (csürötökénként) elviszi a műanyag hulladékot, sőt még zsákot is ad amibe gyűjtsük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

azoli, 2018.04.26 10:13

@azoli: Ja igen, a papírgyűjtő konténerekre nálunk öles betűkkel ki van írva, hogy - egyébként érthetően - a tejes és gyümölcsleves kartondobozokat még véletlenül se dobja be senki a konténerekbe. Ezek tehát egyelőre mennek a kukába. Nem a magyarok háromnegyede a hunyó - bár nyilván az is -, első körben máshol kell keresni a felelőst a nemtörődömségért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

azoli, 2018.04.26 10:07

Nagyszerű, most már csak arra lenne szükség, hogy - a PET palackhoz, papírhoz és üveghez hasonlóan - a tejes és gyümölcsleves dobozok visszagyűjtésére szolgáló konténerek is legyenek kihelyezve a gyűjtőszigeteknél. Jelenleg ilyenek ugyanis - nálunk legalábbis - egyáltalán nincsenek. (Megyei jogú városról, megyeszékhelyről beszélünk.) Gyűjteném én szelektíven ezeket is, ha lenne hova.
Ez megint egy idióta cikk, mert ugye a PET palackot azért most már elég magas arányban gyűjtik szelektíven, tehát aki a PET palackot hajlandó elvinni a szelektív gyűjtőig, az nyilván elvinné a gyümölcsleves dobozokat is, ha lenne hova.
Először kerüljenek ki az ehhez szükséges konténerek, aztán lehet szidni a lakosságot, hogy milyen hülye, amiért mégse oda viszi a dobozokat. Ehhez képest ott tartunk, hogy még a normál hulladékgyűjtés is egyre több városban jelent egyre nagyobb problémát, hála a rezsicsökkentésnek, és az ebből eredő finanszírozási problémáknak, de isten ments, hogy politikai vizekre evezzek, pláne, hogy a kormányt szidjam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html