A májusi adatfelvétel során a magyar megkérdezettek 74 százaléka válaszolta, hogy nem szeretne nagyobb felelősséggel járó munkát végezni, ha nem jár érte több fizetés. Ez viszonylag magas aránynak számít, a legtöbb európai országban a munkavállalók harmada ellentételezés nélkül is nagyobb felelősséget vállalna, sőt, például Lengyelországban 44 százalék szeretne nagyobb kihívásokat.

A kutatás szerint ugyanakkor a gond nem feltétlenül a magyarok felelősségvállalási kedvével vagy tehetségével van. A válaszadók 92 százaléka állítja például, hogy a jelenlegi munkakövetelményei nem haladják meg a képességeit, ugyanakkor 71 százalékuknak az elmúlt évben kompenzáció nélkül nőttek a munkával járó terhei. "A magyar munkavállalók többsége valószínűleg azért nem vállalna nagyobb fizetség nélkül több felelősséget, mert így is alulfizetettnek érzi magát" - idézte a közlemény Jankovich Ilonát, a Randstad Hungary ügyvezetőjét.

A kutatás szerint a magyar munkavállalókat többek között képzésekkel, vállalati tréningekkel lehetne jól motiválni. A válaszadók 56 százaléka szerint karrierjük most jobban függ a képzésektől, mint valaha, többségük szívesen is venne részt tréningeken, ám úgy érzik, erre nem kapnak lehetőséget.

A felmérés szerint ugyanakkor a vállalatok ragaszkodnak a hozzáértő munkavállalókhoz: csak a válaszadók 31 százaléka mondta, hogy több az alul-, mint a túlképzett kolléga a munkahelyén.

A Randstad Workmonitor egy 29 országra kiterjedő felmérés, amely elsősorban a munkavállalói attitűdöket vizsgálja. A negyedévente végzett kutatás a globális és helyi trendek mellett egy-egy speciális témakört tekint át, a kérdéssor a munkavállalók motivációját és munkavállalási kedvét kutatta a 18-65 éves, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozók körében. A felmérés során összesen 2.430 magyar munkavállaló válaszolt a kérdésekre.