Legalább 300 ezer magyar dolgozik Nyugat-Európában, akiket a Reuters szerint nem győzött meg Orbán Viktor öntörvényű és gyakran megjósolhatatlan gazdaságpolitikája arról, hogy meg tudja oldani az ország problémáit. A Magyarországon élőket sem győzi meg ez az unortodox gazdaságpolitika, de a gyenge ellenzékben sem bíznak a szavazók - erre utal legalábbis az Ipsos múlt havi felmérése, miszerint a szavazók 53 százalékának nincs pártpreferenciája.

A kormányzat, amelynek még másfél éve van a következő választásokig, azt az üzenetet próbálja meg közvetíteni, hogy gazdaságpolitikájának gyümölcse hamarosan beérik. "A magyar tündérmese sikeres lesz egy éven belül" - mondta nemrégiben Matolcsy György, azt üzenve, hogy Magyarország megerősödve lép majd ki a válságból.

Igaz, hogy Magyarország sok olyan problémát elkerült, ami az európai országokat sújtott. Míg más országok azzal küzdenek, hogy kontroll alatt tartsák a költségvetési deficitet, Magyarországon idén a 3 százalékos (GDP-arányos) plafon alatt maradhat, ezt pedig különösebb megszorító intézkedések nélkül (inkább válságadókkal és a magánnyugdíjpénztárak államosításával) éri el a kormányzat.

De a magyar gazdaság, amely meglehetősen nagy exportkitettséggel rendelkezik Európa felé, recesszióba süllyedt, miután a problémákkal küszködő eurózóna felől a kereslet csökkenésével találta szembe magát. A kormány gazdaságpolitikája, mint például a válságadók kivetése, megingatta a befektetők bizalmát és ráadásul nehéz tárgyalásokkal nézhet szembe az IMF-fel egy esetleges hitelről, amire pedig szükség lehet, hiszen a kötvényhozamok csökkenésével javíthat az ország finanszírozási lehetőségein. A tárgyalások sikertelensége újabb gyengülési hullámot indítana el a forint piacán és a tőke kiáramlását eredményezné a magyar kötvényekből.

Csak az idő mondhatja majd meg, hogy Orbán Viktor gazdaságpolitikája sikeres lesz-e végül, eléri-e célját, vagyis sikerül munkahelyeket teremteni, javítani az adófizetési morálon és segíteni a fogyasztás fellendülését - írja a Reuters.