Megkötötték a tulajdonosi megállapodást a Déli Áramlat gázvezeték 229 kilométeres magyarországi szakaszáról - jelentette be Alexandr Medvegyev Gazprom-elnökhelyettes és Baji Csaba, az MVM Zrt vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján. A mai nap történelmi fontosságát nehéz lenne túlértékelni - fogalmazott Medvegyev, hozzátéve, a megállapodás egyben végleges döntést is jelent a vezetékszakasz megépítéséről. A Déli Áramlat azzal, hogy új lehetőséget teremt az orosz gáz Magyarországra szállítására, egész Európa ellátásbiztonságát javítja. Az építkezés új munkahelyeket teremt Magyarországon is, mind a tervezés, mind az építőipari kivitelezés területén - tette hozzá Medvegyev.

Baji szerint a kormány által is kiemelt beruházásnak minősített vezeték 2016. január 1-jére készülhet el és állhat üzembe, a magyarországi szakasz 600 millió euróba, mintegy 200 milliárd forintba kerül majd, amit 30 százalékban tőkéből (a Déli Áramlat Zrt. a Gazprom és az MVM közös cége, a magyar energiavállalat névértéken 102,5 millió forintért vásárolta meg az MFB 50 százalékos tulajdonrészét), a fennmaradó 70 százalékot pedig hitelből finanszírozzák majd. Baji szerint a mostani megállapodás a hosszú távú MVM-Gazprom együttműködés alapja lehet.

Medvegyev elmondta, a legkonzervatívabb becslések szerint is 2030-ra az EU-nak évi 200 milliárd köbméter gáz importjára szorul majd, ekkora kapacitást pedig az összes tervezett gázvezeték kapacitása sem tesz ki. Az európai versenyhatóság által vizsgált Gazprom-ármegállapítás kapcsán az elnökhelyettes úgy fogalmazott, az orosz cég árképzési rendszere több mint negyven éve működik, alapját pedig tőzsdei termékek jelentik különböző hatásokat figyelembe véve Medvegyev szerint a következő télre vonatkozó spot (tőzsdei) árak magasabbak, mint a Gazprom-portfolió súlyozott átlaga.