Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kincstár határozottan elutasítja azt az állítást, amely szerint a 2013 január-februári GYES igények elbírálását érintené az új, családtámogatási ellátások folyósítását ellátó rendszerre való átállás. 2013. március 22-ig - a régi rendszerek leállásáig - az ügyek feldolgozására a MÁK rendkívüli intézkedéseket tett annak érdekében, hogy minél kevesebb feldolgozatlan ügy maradjon - reagált cikkünkre a MÁK.

A 2013. március 22. után benyújtott igényeket időrendben dolgozzák fel, és a kincstár családtámogatási irodáin dolgozó munkatársak "rendkívüli munkavégzéssel dolgozzák fel az adatokat". Az új gyermekgondozási segély iránti igényeket április 30-ig teljes körűen fel kívánják dolgozni. A 2013. április havi családtámogatási ellátásokat a szokásos időben, 2013. május 2-án utalják. A benyújtott igényeket 2013. május első feléig kívánják elbírálni.

A MÁK szerint az új rendszerre való átállás nem érinti az egészségbiztosítási szerveknél benyújtott terhességi gyermekágyi segély megállapítását (TGYÁS), hiszen ha a GYES-ben részesülő nyilatkozik a GYES lemondásról, ezt a kincstár tudomásul veszi, és kiadja azokat a szükséges adatokat, amelyek a terhességi gyermekágyi segély ügyintézését nem hátráltatják.

Sokmillió adatot emeltek át az új rendszerbe

A kincstár az új, a korábbi rendszernél korszerűbb, biztonságosabb és egységes informatikai rendszer bevezetésével automatizálja a kérelmek feldolgozását, ezáltal biztonságossá téve az ellátások megállapítását és folyósítását - írta a MÁK. Az új rendszerre való átállás azonban időigényes volt a sokmillió adat átemelése miatt a régi rendszerből. A technikai időigény négy hétre volt tervezve, azonban egy héttel korábban április 16-tal fejeződött be. Április 17-től megindult az ügyek teljes körű feldolgozása - közölte a MÁK.