A helyettes államtitkár az uniós energiaügyi miniszterek magyarországi informális találkozójának hétfői eseményén beszélt a Mavirnak a hazai energiapiacon betöltött funkciójáról, megemlítve, hogy az itt dolgozó szakemberek magas szakértelemmel látják el feladatukat.

Tari Gábor, a Mavir vezérigazgatója kiemelte, hogy a Mavir fő tevékenységeként a magyarországi energiarendszer biztonságán őrködik.

Tari Gábor elmondta: a Mavir a hazai energiarendszer irányítása mellett működteti az átviteli hálózatot is, és napjainkban már részt vesz az energiaellátás piac folyamataiban, részben az áramtőzsdében játszott szerepe révén.

A Mavir az elmúlt évet 123 milliárd forint feletti árbevétellel zárta, és mintegy 5,95 milliárd forint adózott nyereséget ért el. Ennek eredményeként közel 6 milliárd forint osztalékot fizetett a tulajdonos MVM Zrt. számára.

Baji Csaba, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója az uniós miniszterek előtt hangsúlyozta: az MVM csoport egyre nagyobb szerephez jut az Európai Unió jövőbeli energiastratégiájában is.