Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője úgy vélte, hogy ma nincs felelős nemzeti kormánya az országnak, hisz a kormánypártok leszavazták a népjóléti bizottság ülésén a szegénység problémáinak kezelését célzó nemzeti minimum programját, ezért követelte a kabinettől, hogy hagyjon fel a pazarlással és az urizálással és emelje a béreket.

Rétvári Bence államtitkár először a szocialisták korábbi elköteleződését hiányolta a téma iránt, majd emlékeztette az ellenzéki frakcióvezetőt a rezsicsökkentés eredményeire. Eztán a politikus elismerte, hogy ma Magyarországon nagyjából 400 ezren nagyon nehéz körülmények között élnek, ám rámutatott, hogy 2010 óta ez a szám csökkent.

Az LMP-s Ikotity István a korrupciógyanús felzárkóztatási programok - mint a Híd a munka világába program - felelőseinek számonkérését hiányolta, és feltette a kérdés, hogy meddig védi még a kabinet Farkas Flóriánt, a roma felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztost.

Rétvári Bence a kormány nevében egyetértett abban, hogy fontos lenne megtartani a felzárkóztatási programok résztvevőinek bizalmát és aláhúzta, hogy az említett program miatt 12 esetben indult eljárás, majd a kabinet átszervezte a támogatási rendszert.

A KDNP-s Soltész Miklós egyoldalú kijelentésnek nevezte Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetének múlt heti, a kormány migrációs politikáját kritizáló mondatait, majd inkább a rossz helyzetben élő kárpátaljai magyarság megsegítésére kérte a diplomatát. Rétvári Bence szintén úgy vélte, hogy a kárpátaljai magyarságot ott kell segíteni, ahol erre nekik szükségük van, ezért is hagyott jóvá idén már többször is támogatást számukra a kabinet.

Vágó Sebestyén a Jobbik részéről a szociális szféra dolgozóinak bérnöveléséért emelt szót, Rétvári Bence azonban rámutatott, hogy az elmúlt 5 évben több tízezer forinttal nőtt a szociális dolgozók bére és maga is örülne, ha tovább emelhetnék a béreket, ám ez a gazdaság teljesítményétől függ.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője úgy látta, hogy Soros György amerikai milliárdos, az uniós kötelező kvótarendszer támogatására vonatkozó hétvégi közleménye egyértelművé tette, hogy a migrációs nyomás mögött hús-vér emberek állnak.

A kormány nevében Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy az uniós kvótarendszer egy kötelező betelepítést jelent, amely Magyarországra nézve évente több mint 13 ezer ember, 5 esztendő alatt Szeged lakosságával megegyező számú ember betelepítését jelentené. Aláhúzta, hogy a kormány az uniós kvótarendszert továbbra is értelmetlennek, elfogadhatatlannak és jogtalannak tartja, így Magyarország is az Európai Bírósághoz fordul a tervezet miatt.