A menekültválság miatt is nőhetnek a bérek

Kitartóan nőnek a bruttó bérek, a folyamat jövőre sem áll le.
Napi.hu, 2015. október 20. kedd, 10:31
Fotó: Napi.hu

Idén 4 százalék közeli átlagos bérnövekedés és a várhatóan stagnáló infláció hatására 3,8-4 százalékkal nőhetnek a reálbérek - kommentálta a friss béradatokat Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Várakozása szerint jövőre szintén 4 százalékkal nő a bruttó bér, ami az adóváltozások miatt 5,5 százalékos nettó bérnövekedést eredményezhet, így a jövőre várt 2,3 százalékos infláció mellett 3 százalékot meghaladó mértékben emelkedhet a nettó reálbér.

 

Immár 32 hónapja nőnek a reálbérek Magyarországon - ünnepel az NGM. A tárca szerint a közelmúlt jó makroadatai további reálbér-emelkedést és létszámbővülést vetítenek előre.

Felfelé mutató kockázatot jelent egyrészt a fegyveres testületek határmenti szolgálata, ami növelheti a túlórák számát, miközben egyes hiányszakmákban kiemelkedő bérnövekedés sem kizárt. Idén a reálbérek és a foglalkoztatás folytatódó növekedése mellett a devizahitelek elszámolása növeli a háztartások elkölthető jövedelmét, így idén a háztartások fogyasztásának kissé 3 százalék feletti növekedésére számít Suopan, azonban az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt nem kizárt ennél magasabb ütemű növekedés sem, ami hozzájárulhat a GDP második félévi gyorsulásához is.

A 3,7 százalékos nyolchavi béremelkedési ütem nem jelent meglepetést, beleillik az idei folyamatokba. Az idén a havi béremelkedési ütem ugyanis jellemzően 3-4 százalék között alakult - mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Augusztusban 5,4 százalékos volt a béremelkedés mértéke, ami a legmagasabb havi ütem az idén, ez pedig a fegyveres testületeknél életbe léptetett fizetésemeléssel, valamint a szociális területen dolgozóknál bevezetett kiegészítő pótlékkal magyarázható.

Az idén összességében 3-4 százalékos béremelkedéssel számol a prognoszta. Németh szerint már 2016 elején a bérfolyamatokra hatással lehet, hogy több ágazatban, például a kiskereskedelemben munkaerőhiány tapasztalható, és ezért béremelési nyomás alakulhat ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK