A menzákat és kollégiumokat is államosítaná a kormány?

A menzákat, a büféket, sportpályákat és a kollégiumokat is államosítaná a kormány - derül ki az Eduline birtokába jutott felsőoktatási fejlesztési tervezet több változatából. Az oktatási portál pénteki cikke szerint az egyetemek és főiskolák nem örülnek az ötletnek, a büféket és menzákat üzemeltető cégek szerint a kormány terve rendszerváltás előtti időket idéz.
Inforádió, 2012. július 6. péntek, 07:56
Fotó: Napi.hu

Nemzeti Hallgatói Szolgáltató Rendszer (NESZ) - így neveznék az egyetemi és főiskolai kollégiumokat, menzákat, büféket, sportlétesítményeket összefogó állami hálózatot az Eduline birtokába jutott tervezet szerint, amelynek több változata is azzal számol, hogy a következő egy-két évben német mintára szervezik majd át a szolgáltatásokat, és egy állami gazdasági társaságot hoznak létre.

"A tárca azt vizsgálja, lehetséges-e a hallgatóknak nyújtott szolgáltatásokat (például a lakhatás, az étkezés, a sportolási lehetőségek) a jelenleginél hatékonyabb és költségtakarékosabb módon megszervezni" -közölte a portállal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya, ahol arra a kérdésre nem tudtak válaszolni, mikortól és milyen formában működik majd a rendszer.

Tájékoztatásuk szerint egyelőre a "megvalósíthatósági vizsgálat" folyik. Azt azonban hozzátették, hogy a versenyképes felsőoktatás "fontos összetevői" a versenyképes hallgatói szolgáltatások, "ez pedig a fenntartó állam felelőssége is" - írta az Eduline.

HOZZÁSZÓLÁSOK